Požar v podjetju Excelza je gasilo več kot 100 gasilcev. Foto: BoBo
Požar v podjetju Excelza je gasilo več kot 100 gasilcev. Foto: BoBo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je po koncu obiska v Postojni v izjavi za medije napovedal, da bodo na ministrstvu preučili, kako lahko podjetju Excelza pomagajo, da se hitreje postavi na noge. Konkretno imajo v skladu z zakonom o regionalnem razvoju in instrumentu "de minimis" dve različni možnosti za pomoč "in znotraj teh dveh bodo našli tisto, ki bo podjetju najbolj pomagala". V vsakem primeru pa so to finančna sredstva, s katerimi bodo Excelzi olajšali naložbe, je dodal minister. Počivalšek je obiskal tudi postojnski Podjetniški inkubator. "Navdušen sem nad tem, kar sem tam videl, nad pozitivno energijo in nad načrti, ki jih v tem podjetniškem inkubatorju imajo," je ocenil minister.

Na pomoč Excelzi je že prišla tudi postojnska občina. Kot je navedel župan Igor Marentič, so že pristopili k spremembi namembnosti same površine v nepozidano stavbno zemljišče, s čimer se bo znižala višina nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. "Dogovorili smo se tudi o subvencioniranju nabave strojev že v januarju" ter jim ponudili pomoč pri prijavi na razpise ministrstva, je še napovedal župan. Poleg tega je občina pokrila vse stroške gašenja požara.

Tine Berginc iz Excelze pa je pojasnil, da vsak dan delajo od jutra do večera, tudi ob koncu tedna: "Želimo zadevo čim prej pripeljati do tega, da vsaj naš osnovni del – proizvodnja – steče, da pripeljemo vse naše zaposlene nazaj." Dvanajst zaposlenih je trenutno na dopustu oz. čakanju, je še pojasnil Berginc. Marentič je v pogovoru z ministrom podaril, da bi na občini potrebovali podaljšanje rokov za dopolnitev določenih segmentov pri oddaji projektov, za katere želijo črpati evropska sredstva iz naslova dogovora za razvoj regij. Kot je navedel župan, so od ministrstva danes dobili zagotovila, da bodo roki podaljšani.