Ruske državne železnice se zanimajo za gradnjo drugega tira Divača-Koper. Foto: BoBo
Ruske državne železnice se zanimajo za gradnjo drugega tira Divača-Koper. Foto: BoBo
false
Počivalšek je na srečanju poudaril, da gre za zahteven teren, poleg tega mora investitor pri gradnji ključno vlogo zagotoviti slovenski gradbeni operativi. Foto: BoBo

Slovenija si predvsem želi čim več investicij v slovensko gospodarstvo. "Ruska stran je izrazila zanimanje za dve investiciji v Sloveniji," je povedal minister za gospodarstvo, znanost in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Gre za naložbo v plinsko toplarno v Ljubljani ter za sodelovanje pri gradnji drugega tira železnice Divača-Koper. "Pojasnil sem jim, da smo ustanovili projektno podjetje in da bo v drugem poletju letos objavljen razpis za vstop tujih interesentov vanj," je dejal Počivalšek, ki meni, da bo, če bo zanimanje investitorjev iz tujine veliko, drugi tir lažje zgraditi.

Srečal se je namreč z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom in prvim namestnikom ruskega ministra za gospodarski razvoj Aleksejem Lihačovom. "Rusija je tretja najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije," je poudaril Počivalšek in dodal, da ima Slovenija sicer največ trgovinske menjave z EU-jem, nato pa sledijo države zahodnega Balkana.

Drugi tir zanima ruske državne železnice
Za sodelovanje pri projektu drugega tira se zanimajo ruske državne železnice. Počivalšek je na srečanju poudaril, da se mora investitor, ki želi vstopiti v projektno podjetje, zavedati, da gre za zahteven teren, poleg ustreznega finančnega potenciala pa se od njega tudi pričakuje, da bo zagotovil ključno vlogo pri gradnji slovenski gradbeni operativi.

Obseg medsebojne menjave med državama je lani znašal 1,22 milijarde evrov, storitev pa 169 milijonov evrov. V fizičnem smislu se obseg menjave ni zmanjšal, se je pa v vrednostnem, in sicer zaradi padca cen nafte, je še pojasnil Počivalšek in dodal, da se je zaradi tamkajšnjih razmer občutno zmanjšal obisk ruskih turistov v Sloveniji.

Skupaj na tuje trge?
Z Lihačovom sta ugotovila, da si Rusija in Slovenija želita tesnejše sodelovanje na področju učinkovite rabe energije, avtomatizacije, kmetijstva, prehranske industrije, turizma ter razvoja novih tehnologij. Z Nikiforovom pa sta nadaljevala pogovor o temah, ki sta jih načela že ob njunem zadnjem srečanju v Moskvi aprila letos. Med drugim sta razpravljala o uspešnem nastopu slovenskih informacijskih podjetij, kot sta Iskratel in Comita, na ruskem trgu. Z ruskimi sogovorniki se je minister pogovarjal tudi o skupnih nastopih slovenskih in ruskih podjetij na tujih trgih.