Nikiforov je izrazil tudi interes za sodelovanje pri infrastrukturnih projektih v Sloveniji. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nikiforov je izrazil tudi interes za sodelovanje pri infrastrukturnih projektih v Sloveniji. Foto: BoBo/Borut Živulović

Omenjena skupaj vodita medvladno mešano komisijo za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Tokratno srečanje v Moskvi je služilo kot predpriprava na naslednje zasedanje medvladne komisije, ki bo novembra letos potekalo v Sloveniji, sicer pa sta ministra pregledala dozdajšnje gospodarsko sodelovanje med državama, uresničitev dozdajšnjih dogovorov ter dejavnosti in mogoče ukrepe za zasuk negativnih trendov gospodarskega sodelovanja med državama, so sporočili z zunanjega ministrstva (MZZ).

Karl Erjavec je Rusijo označil za pomembno gospodarsko partnerico Slovenije. Z Nikolajem Nikiforovom sta govorila tudi o mogočem skupnem nastopu slovenskih in ruskih gospodarstvenikov na trgih tretjih držav.

Memorandum za povečanje sodelovanja
Ministra sta na srečanju tudi aktualizirala, uskladila in na koncu podpisala program za izvajanje memoranduma med vladama o pomembnejših projektih za povečanje dvostranskega gospodarskega sodelovanja. Na seznam so bili uvrščeni štirje novi projekti, in sicer dva s področja informacijskih tehnologij in dva industrijska. Skupaj ta program zdaj šteje 34 projektov, so še sporočili z MZZ-ja.

Nikiforov je izrazil tudi interes za sodelovanje pri infrastrukturnih projektih v Sloveniji, zlasti pri realizaciji projekta drugega železniškega tira Divača-Koper. Erjavec pa mu je pri tem pojasnil, da bodo podjetja k sodelovanju pri sofinanciranju in pri izgradnji projekta, ki bo potekala prek javno-zasebnega partnerstva, povabljena z mednarodnim razpisom.

Erjavec in Nikiforov pa sta podprla tudi predlog Slovensko-ruskega poslovnega sveta o nadgradnji delovanja z ustanovitvijo Slovensko-ruske gospodarske zbornice.

V torek sestanek z Lavrovom
Slovenski zunanji minister bo dvodnevni obisk v Rusiji sklenil z obiskom univerze Lomonosov. V torek se je v Moskvi sešel z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, s katerim se je prav tako posvetil iskanju priložnosti za krepitev blagovne menjave. Govorila sta tudi o odnosih med Rusijo na eni ter Evropsko unijo in zvezo Nato na drugi strani, pa tudi o kriznih žariščih v svetu.