Minister poudarja, da Slovenijo še vedno čakajo tri ključne naloge. Foto: BoBo
Minister poudarja, da Slovenijo še vedno čakajo tri ključne naloge. Foto: BoBo

Naše stališče je, da fleksibilizacija pomeni več pogodb za nedoločen čas in manj brezposelnih, nasprotna stran seveda trdi prav drugače.

Zdravko Pičivalšek

Minister Zdravko Počivalšek je v intervjuju za STA poudaril, da si je vlada po nastopu mandata najprej prizadevala stabilizirati javnofinančni položaj. "To je bila ključna zadeva, ki je - poleg svetovnih gospodarskih gibanj, ki so se tudi obrnili - omogočila, da so v gospodarskem smislu stvari pri nas takšne, kot so. Večkrat je slišati, da je to naredilo samo gospodarstvo. Jaz pa mislim, da je rezultat vzajemen. Stabilnost pri financah je definitivno zasluga vlade."

Poudaril je, da je vlada začela delati nujne spremembe, ki bodo prispevale k zmanjševanju ovir za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Slovenija je sicer že lani krepko napredovala na lestvici konkurenčnosti, a jo še vedno čakajo tri ključne naloge: "Doseči moramo zmanjšanje administrativnih ovir, ta projekt vodi ministrstvo za javno upravo. Gre za sklop raznoterih zadev - na finančnem, okoljskem, gradbenem, varstvenem in drugih področjih. Znotraj tega je tudi MSP-jev test, ki smo ga zagnali poleti in v okviru katerega vsak nov predpis vlade preverimo z vidika celovitih vplivov na mala in srednja podjetja."

Pravil igre se med tekmo ne menja
Kot drugo pomembno nalogo je izpostavil širšo davčno reformo, ki predvideva tudi zmanjšanje stroškov delovne sile. "Prispevke za delavske plače moramo znižati, skozi večjo maso zaposlenih pa bi dobili v proračun enak ali večji znesek," je pojasnil Počivalšek. Gre za projekt v okviru finančnega ministrstva, ki je v prvem letu vlade klavrno končal, zdaj pa se z malo davčno reformo vendarle obetajo prve spremembe. Minister se zaveda, da gospodarstvo s "to prvo stopnico ni zadovoljno", nič bolj zadovoljna pa ni niti vlada, a Počivalšek vidi napredek v tem, da se je prvi korak vendarle zgodil.

"Pomembno je predvsem, da imamo predvidljivo davčno okolje - da ne menjavamo pravil igre med tekmo. Zadeve moramo napovedati, letos za naprej, domači in tuji podjetniki pa morajo vedeti, kaj jih čaka v prihodnjem obdobju," je še poudaril.

Fleksibilizacija - več pogodb za nedoločen čas?
Tretji ključni ukrep je Počivalšek opisal kot "zelo bolečega za nekatere", čeprav je sam prepričan, da bo v korist delavcev - to je fleksibilizacija delovne zakonodaje. "Ta projekt vodi ministrstvo za delo in tukaj bo treba veliko napora vložiti v to, da se bomo najprej razumeli in nato tudi prepričali," je pojasnil.

"Naše stališče je, da fleksibilizacija pomeni več pogodb za nedoločen čas in manj brezposelnih, nasprotna stran seveda trdi prav drugače," je pojasnil Počivalšek. Priznal je, da do primerov slabih praks seveda prihaja, zato bi bilo treba "tiste, ki izigravajo delovno zakonodajo, z inšpekcijami in pravnimi sredstvi preganjati, fleksibilizacija pa je tisto, za kar ocenjujemo, da bo poslovnežem omogočilo, da bodo dihali s trgom."

Slovenija živi od izvoza
Gospodarski minister je spomnil, da je ustvarjena gospodarska rast v veliki meri rezultat dosežkov naših izvoznikov: "Slovenija živi od izvoza, ta je naš paradni konj in motor razvoja."

Tudi pri tem mora svoje dodati politika. "So območja, kjer kot država ne moremo nič pomagati. To je predvsem EU; tam si podjetja bolj ali manj pomagajo sama. So pa območja v svetu, kjer se brez tega, da država odpre vrata, ne da narediti nič - države nekdanje Sovjetske zveze z Rusijo na čelu, arabske in zalivske države," je poudaril minister.

Zato bo Počivalšek z močno gospodarsko delegacijo septembra potoval v Abu Dabi in Dubaj.
Kot eno od pomembnih nalog države v zalivskih državah pa je poudaril še odprtje diplomatsko-konzularnega predstavništva.

Velik upad ruskih turistov
Obeta se tudi obisk Rusije, kjer namerava slovenska delegacija utrditi dobro milijardo evrov vredno menjavo iz lanskega leta. Slovensko gospodarstvo z Rusijo sodeluje na področjih, ki jih sankcije EU-ja ne zadevajo, je zagotovil Počivalšek. "S tem nimamo večjih težav. Obseg menjave ni padel zaradi sankcij, ampak zaradi padca vrednosti rublja," je pojasnil minister.

Je pa lani v menjavi z Rusijo precej upadel turizem, letos se je stanje umirilo. "Rusi so bili že na šestem oziroma sedmem mestu med najpomembnejšimi slovenskimi gosti, nato pa smo na tem trgu zaznali 40-odstotni padec. To pa je težava, ki jo moramo rešiti," je poudaril Počivalšek.

Naše stališče je, da fleksibilizacija pomeni več pogodb za nedoločen čas in manj brezposelnih, nasprotna stran seveda trdi prav drugače.

Zdravko Pičivalšek