Predlagane rešitve novele zakona o dohodnini bodo imele za posledico znižanje proračunskih prihodkov v skupnem znesku okoli 106 milijonov evrov. Foto: Reuters
Predlagane rešitve novele zakona o dohodnini bodo imele za posledico znižanje proračunskih prihodkov v skupnem znesku okoli 106 milijonov evrov. Foto: Reuters

"Vlada je sprejela paket davčnega prestrukturiranja, ki prinaša nižje davčne obremenitve dohodka iz dela in zagotavlja konkurenčnejše poslovno okolje za podjetja," je vlada objavila na družbenem omrežju Twitter.

Nekaj zavezancev za dohodnino bo po novem plačevalo manj davka kot doslej, nekoliko bolj pa bo obremenjen dobiček podjetij, in sicer s 17 na 19 odstotkov. Najvišje plače pa bodo kljub drugačnim prvotnim predlogom še naprej obdavčene s 50 odstotki, se pa zvišuje splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci.

Z namenom odprave administrativnih ovir predlog novele uvaja predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost. Tega bo finančna uprava (Furs) izdala vsem prostovoljno vključenim v obvezno pokojninsko zavarovanje, kot so denimo samozaposleni in kmeti..
Poenostavitve davčnega postopka
Vlada je tudi potrdila predlog sprememb zakona o davčnem postopku, ki prinaša novosti in poenostavitve za davčne zavezance ter dodatne možnosti za lažje plačilo davčnega dolga. Uveljavitev pa je predvidena 1. januarja 2017.

S tem se bo po navedbah predlagateljev zavezancem omogočilo znižanje stroškov vodenja računovodstva, davčnemu organu pa se bodo zagotovili pogoji za pravilno in pravočasno pobiranje prispevkov za socialno varnost. A da bodo ti zavezanci prejeli predizpolnjen obračun prispevkov, morajo s Fursom poslovati prek njegovega portala eDavki.

Lažje plačilo in zamik plačila davkov
Novost je tudi zamik roka plačila davkov in prispevkov za pet dni po izplačilu plač. S tem se bo zavezancem omogočila večja likvidnost in torej lažje plačilo davkov in prispevkov. Zamik bo veljal tudi v drugih primerih plačila davkov z davčnim odtegljajem.

Predlog novele zakona prinaša tudi dodatne možnosti za lažje plačilo davčnega dolga. Davčni organ bo namreč lahko v primerih poenostavljene prisilne poravnave dovolil obročno plačilo davka v največ 60 mesečnih obrokih.

Gospodarstveniki: Od tega ne bomo imeli koristi
Vladni predlog sprememb je naletel na neodobravanje Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Predlog je po njihovih besedah nepošten in nerazvojen, država pa prelaga breme iz svojega žepa v naš žep, so kritični.

Na GZS-ju so poudarili, da so vseskozi opozarjali, naj vlada za nadomestitev izpada prihodkov zaradi sprememb pri dohodnini ne zvišuje davka na dobiček podjetij, pač pa naj zniža javno porabo, ki je za 600 milijonov evrov višja, kot bi bila, če bi sledila cilju povprečne javne porabe v EU-ju glede na BDP članice.

Gospodarstvo in zaposleni v gospodarstvu, ki z izvozom najbolj poganjajo gospodarsko rast Slovenije, bodo imeli od takšnega davčnega prestrukturiranja najmanj, največ pa bodo pridobili država in večji delež zaposlenih v javnem sektorju, ne pa večina zaposlenih v podjetjih, ugotavljajo na GZS-ju.

Kaj prinaša predlog davčnega prestrukturiranja
Kaj prinaša predlog davčnega prestrukturiranja