Letališče v Združenih arabskih emiratih. Foto: Reuters
Letališče v Združenih arabskih emiratih. Foto: Reuters

Slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v pogovoru pojasnil, da so Združeni arabski emirati (ZAE) drugi največji partner Slovenije med zalivskimi državami. Trgovinska menjava blaga in storitev med državama je lani znašala 118,9 milijona evrov, od tega je bilo 90,1 milijona evrov izvoza in 28,7 milijona evrov uvoza. Potencial gospodarske in blagovne menjave je v industrijskem sektorju predstavljal 57 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Združeni arabski emirati se hitro krepijo na področju visokih tehnologij

Arabska sonda leti Marsu naproti

Slovenija je po ministrovih besedah zainteresirana za krepitev povezav predvsem na področjih visokotehnoloških rešitev, zelenega gospodarstva, farmacije, umetne inteligence, logistike, zdravstvenih storitev in vesoljskih tehnologij. Tudi dejavno sodelovanje slovenskih podjetij na svetovni razstavi Expo 2020 Dubai v obliki srečanj med podjetji bo zagotovo odprlo nove priložnosti za ustvarjanje še tesnejših in uspešnejših poslovnih vezi, meni minister, ki je tudi poudaril dober geostrateški položaj Slovenije in prednosti investicijskih vlaganj.

"Slovensko gospodarstvo je izrazito izvozne narave, saj izvozimo kar 88 odstotkov tega, kar proizvedemo. Vlaganja v tehnološki razvoj in napredne tehnologije so zato nujno potrebni, če želimo slediti potrebam trga, sodobnim trendom in dosegati konkurenčnost na tujih trgih. To nas postavlja pred izzive, a nam hkrati odpira tudi nove priložnosti, ki jih moramo znati izkoristiti. Prepričan sem, da bodo naši pogovori z ZAE kot tudi številne dejavnosti, ki bodo potekale v okviru slovenskega paviljona, pomembno okrepili odnose med državama in s tem postavili še boljše temelje za sodelovanje na poslovnem področju," je povedal Počivalšek.

Al Džaber je povedal, da podpirajo vsa prizadevanja, da bi zagotovili boljše sodelovanje med obema državama, saj imajo velik interes najti partnerje, ki bi prinesli dodano vrednost njihovemu zasebnemu sektorju. Dodal je, da prepoznavajo vrednost Slovenije ter razvojne in investicijske potenciale, ki jih nudi, in posebej poudaril, da je sodelovanje Slovenije na Expu 2020 izrednega pomena, so še navedli na ministrstvu.

Srečanje s slovenskimi podjetniki

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

Počivalšek se je pozno popoldne v Dubaju sešel še s predstavniki slovenskega gospodarstva, ki delujejo tam.

Kot je za STA dejal ob robu srečanja, bodo morala slovenska podjetja in Slovenija zaradi epidemije covid-19 še več vlagati v razvoj, poleg tega pa iskati nove trge. Ne moremo biti vezani le na EU, ampak moramo iskati priložnosti drugje. Trgi na Bližnjem vzhodu so s tega stališča zelo zanimivi, je dejal.

"Dubaj bo čez nekaj mesecev gostil razstavo Expo, kjer Slovenija, kot izvozno naravnana država, preprosto mora biti," je povedal Počivalšek. Slovenija se bo predstavila na samostojnem paviljonu, kjer bomo predstavili slovensko naravo, gospodarstvo in kulturo, je poudaril. Spomnil je, da so slovenska podjetja in podjetja iz ZAE dejavna na investicijskem področju. Slovenska podjetja so v ZAE doslej vložila milijon evrov, podjetja iz ZAE v Slovenijo pa skoraj 62 milijonov evrov.

V torek, ko je predviden slovesni prevzem slovenskega paviljona na Expu, se bo srečal še z ministrom za gospodarstvo ZAE Abdulom bin Touqom Al Marijem ter ministrico za mednarodno sodelovanje in izvršno direktorico svetovne razstave Expo 2020 Rim E. Al Hašimi. V sredo, sklepni dan obiska v ZAE, bo obiskal podjetje Gorica, ki je po navedbah ministrstva eno izmed uspešnejših slovenskih podjetij v ZAE.

Počivalšek v Združenih arabskih emiratih