Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

"Z zbornicami in ključnimi deležniki smo znova sedli za skupno mizo in se pogovorili o aktualni gospodarski situaciji, tudi o težko pričakovanem predlogu zakona," je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Ta bo med drugim vključeval tudi nove bone za gostinstvo, turizem, šport in kulturo," je zatrdil.

Branko Meh. Foto: Eva Mihelič
Branko Meh. Foto: Eva Mihelič

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je za časnik Delo po sestanku povedal, da so predstavniki gospodarskih združenj na sestanku predsedniku vlade Janezu Janši, Počivalšku in predsedniku posvetovalne skupine Mateju Lahovniku predstavili svoje predloge za zakon. "Konkretnih odgovorov z vladne strani ni, imamo pa pozitiven občutek," je dejal.

Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Blaž Cvar, predstavnikov turistične panoge na srečanje tokrat niso povabili. Predstavniki gospodarskih združenj si, kot je pojasnil, želijo, da zakon ne bi naslavljal le problematike turizma in gostinstva, ampak tudi drugih panog, ki jih je pandemija covida-19 hudo prizadela.

"Predlog zakona predvideva pomoč le za turizem, gostinstvo, kulturo, industrijo srečanj. Želimo si enakopravne pomoči za vse dejavnosti, saj so bile tudi male trgovinice in druge storitve zaprte," je poudaril tudi Meh.

Vlada začasno prekinila obravnavo zakona za pomoč turizmu in sprejela uredbo o STA-ju

Vlada je na četrtkovi seji "v prvi obravnavi" sprejela predlog interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu, dokončno pa ga bo potrdila na seji prihodnji teden, je v četrtek na Twitterju zapisal obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin.

Interventni zakon naj bi pomagal turizmu, gostinstvu in drugim gospodarskim panogam, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela. Zakon naj bi med drugim prinesel enkratno pomoč podjetjem, podaljšanje pomoči samozaposlenim in nove turistične bone.

Po poročanju medijev naj bi zakon do konca leta zagotovil več kot 400 milijonov evrov pomoči, od tega 240 milijonov evrov za nove bone. Vsak prebivalec Slovenije naj bi, kot je v sredo pisal časnik Dnevnik, prejel bon v višini 120 evrov.

Počivalšek vztraja pri novih bonih