Ceta je poleg TTIP-ja eden od prostotrgovinskih sporazumov, ki sprožajo močno nasprotovanje javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Ceta je poleg TTIP-ja eden od prostotrgovinskih sporazumov, ki sprožajo močno nasprotovanje javnosti. Foto: MMC RTV SLO

"V primeru Cete smo pričakovali, da se bodo trgovinske povezave okrepile ob hkratni ohranitvi ali izboljšanju socialnih, delavskih in okoljevarstvenih standardov. Žal kaže, da ne bo tako," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala Andreja Poje iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

27. maja bo v DZ-ju javna predstavitev mnenj o Čezatlantskem partnerstvu na področju trgovine in naložb med EU-jem in ZDA (TTIP).

.
Opozorila je, da odločno nasprotujejo vključitvi mehanizma za reševanje sporov med vlagatelji in državami (ICS) v Ceto in pričakuje, da bo vlada pri tem vztrajala. Pri tem so jo podprli tudi v Umanoteri in Greenpeaceu. Po besedah Katje Huš iz Greenpeacea ICS pušča odprta vrata, da se bodo okoljski standardi v prihodnosti merili na podlagi tega, kakšen učinek imajo lahko na mednarodno trgovanje. Moti jih tudi, da sporazum ne vključuje mehanizma za uveljavljanje delavskih in okoljskih pravic.

"Pričakujemo, da bo v petek, ko bodo na ravni Sveta EU-ja trgovinski ministri že razpravljali o potrjevanju Cete, stališče Slovenije ustrezno predstavljeno in da bo Slovenija povedala, da Cete zaradi sistema ICS ne more podpreti. Mislimo, da druge rešitve ni," je dodal Andrej Gnezda iz Umanotere. Opozoril je tudi na to, da bi Ceta začela veljati po sprejetju na ravni EU-ja, torej še pred glasovanjem v nacionalnih parlamentih. To se mu zdi v popolnem nasprotju z demokratičnimi načeli.

Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije pa je opozorila, da Ceta ni naredila "varnostnega testa" in da ne vsebuje konkretnih rešitev za porabnike, npr. nižjih stroškov za telekomunikacijske storitve.