Vlogo za subvencijo, ki je dostopna na spletni strani Ekosklada, mora pooblaščeni predstavnik bloka oddati še pred začetkom del. Foto: BoBo
Vlogo za subvencijo, ki je dostopna na spletni strani Ekosklada, mora pooblaščeni predstavnik bloka oddati še pred začetkom del. Foto: BoBo

Deset milijonov nepovratnih subvencij bo razdeljenih med lastnike stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki so gradbeno dovoljenje dobile pred letom 2003; lastniki so lahko po novem tudi stanovanjski skladi in gospodarske družbe.

"Za toplotno izolacijo fasade, strehe ali stropa, v neogrevanem prostoru, optimizacijo sistema ogrevanja in za obsežno energetsko obnovo," je subvencionirane posege nanizala Vesna Černilogar z Ekosklada.

Po novem bo potreben tudi projektant
Za posamičen ukrep bodo lastniki lahko pridobili največ do 20 odstotkov stroškov naložbe, kar je manj kot prejšnja leta, določeni bodo najvišji zneski. Za dva ukrepa bo mogoče dobiti do 30 odstotkov, največ, do 40 odstotkov pa po novem v primeru obsežne in celovite prenove, ki bo zajemala vse naštete ukrepe in bo načrtovana na podlagi projekta za izvedbo del.

"V času izvajanja te naložbe, se pravi celostne prenove, pa bo moral biti zagotovljen tako projektantski kot strokovni nadzor kar bo prispevalo k veliko bolj kakovostnim izvedbam prenov," še pravi Černilogarjeva.

Kot prejšnja leta bodo prejemniki denarne socialne pomoči lahko svoj delež naložbe dobili povrnjen v celoti. Vlogo za subvencijo, ki je dostopna na spletni strani Ekosklada, mora pooblaščeni predstavnik bloka oddati še pred začetkom del.