Hrvaška policija. Foto: EPA
Hrvaška policija. Foto: EPA

Z urada evropskega javnega tožilca (EPPO) so v četrtek sporočili, da so uvedli preiskavo v več hrvaških županijah. Kot so pojasnili, več hrvaških državljanov utemeljeno sumijo subvencijskih goljufij v vrednosti več milijonov evrov in ponarejanja listin na škodo proračuna EU-ja.

Policija je davi začela preiskovati prostore podjetij Braća Pivac in Vajda, da bi izvzela dokumentacijo, povezano s podporo, ki je bila Vajdi izplačana iz evropskih skladov. Poleg prostorov obeh podjetij so preiskali tudi domove nekaterih vodilnih oseb, vendar niso še nikogar pridržali, poroča Jutarnji list.

Iz podjetja Vajda so v četrtek sporočili, da so seznanjeni z dejavnostmi pristojnih organov in sodelujejo z institucijami ter da je v njihovem interesu ugotoviti dejansko stanje.

Sporna sredstva za spodbujanje dobrobiti živali

Preiskovalci po neuradnih informacijah, ki jih danes navaja Jutarnji list, preiskujejo porabo sredstev za podporo pri izvajanju ukrepa za spodbujanje dobrobiti živali.

Vajda iz Čakovca je za izvajanje tega ukrepa domnevno prejela 20 milijonov evrov evropskih sredstev. Sredstva bi morali prenesti na podizvajalce, da bi ti obnovili farme za vzrejo živali, a preiskovalci sumijo, da četrtina denarja, nekaj več kot pet milijonov evrov, nikoli ni prišla do njih.

Največja hrvaška živilska družba, Skupina Pivac, pod okrilje katere prehajajo tudi Celjske mesnine, je lani ustvarila 888 milijonov evrov prihodkov in 30 milijonov evrov čistega dobička.
Največ je k prihodkom skupine Pivac prispevala matična družba Mesna industrija Braća Pivac, ki je imela 334 milijonov evrov prihodkov in 9,3 milijona evrov dobička. Mesna industrija Vajda je medtem imela 98 milijonov evrov prihodkov in 2,1 milijona evrov dobička.