Biser nacionalne tekstilne industrije za svojo rešitev potrebuje le še podpis finančnega ministra Uroša Čuferja, ki začasno vodi tudi ministrstvo za gospodarstvo. Foto: BoBo
Biser nacionalne tekstilne industrije za svojo rešitev potrebuje le še podpis finančnega ministra Uroša Čuferja, ki začasno vodi tudi ministrstvo za gospodarstvo. Foto: BoBo

Kot so uprava, nadzorni svet in reprezentativni sindikat zapisali v pismu, posredovanem v torek in naslovljenem na predsednico vlade, ministre in poslance DZ-ja, je le še podpis finančnega ministra Uroša Čuferja potreben za trajnostno rešitev poslovanja Polzele, ki po 85 letih delovanja še vedno predstavlja "biser nacionalne tekstilne industrije".

Poudarjajo, da so kakovost njihovih izdelkov, znana blagovna znamka ter vrsta mednarodnih nabavnih in prodajnih kanalov neprecenljiv kapital.

Trdi sanacijski procesi
"Sanacijski procesi so bili v zadnjih dveh letih trdi, učinkoviti in ciljno usmerjeni. Zato so pritegnili deležnike, ki v njem vidijo smiselnost nadaljevanja tekstilne dejavnosti Polzele. Vključno z bankami, ki so pokazale pripravljenost sodelovanja do obdobja, ko se bo kateri od naših strateških kupcev ali potencialnih finančnih vlagateljev odločil za znaten lastniški vstop v družbo, s ciljem nadaljevanja njene proizvodnje," izpostavlja vodstvo Polzele.

Neto plačniki davka
Po njihovih navedbah je tudi država ugotovila, da so neto plačnik davka na dodano vrednost, da poleg plač za dajatve nakazujejo več kot štiri milijone evrov letno v proračun in da bi ob prenehanju poslovanja morala država samo za nadomestila zavoda za zaposlovanje plačati poltretji milijon evrov.

To je bilo po njihovih navedbah tudi vodilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da je novembra lani odobrilo milijon evrov državne pomoči za čas prestrukturiranja Polzele, odločitev pa je potrdila tudi strokovna komisija za dodeljevanje pomoči.

Banke naklonjene Polzeli
Banke, ki so po besedah vodstva družbe ves čas naklonjene nadaljevanju tekstilne industrije na Polzeli, pri čemer je Probanka med večjimi lastniki, pa so te dni začele rubiti sredstva na računih družbe. Blokade računov negativno vplivajo na sanacijski proces, opozarjajo v družbi.

Po sprejetih ukrepih sanacije, kot je odprodaja dela nepotrebnega premoženja, prezaposlitev dela zaposlenih in okrepitev blagovne znamke, pa so zdaj v precepu med izvedljivimi sanacijskimi ukrepi in operativnim krčem na poslovnem področju, pravijo. Trajno rešitev sanacije po mnenju vodstva družbe predstavlja le sprostitev odobrene državne pomoči.