Strah med delavci narašča.
Strah med delavci narašča. "Bomo brez dela?" sprašujejo. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Po njihovih navedbah družba ni plačevala niti dobaviteljem, proizvodnja nima surovin. Stečaj Polzele je neizogiben, menijo.

Kot so poudarili delavci, je nadzorni svet v torek na hitro odpoklical članico nadzornega sveta Alijano Pleskan, ki je bila predstavnica zaposlenih, in na njeno mesto imenoval začasnega nadzornika Žarka Pirnata. Po oceni zaposlenih si je Karmen Dvorjak v funkciji predsednice uprave zagotovila večinsko podporo v nadzornem svetu, ki mu predseduje Branka Nefat.

Po zamenjavi nadzornika so na seji nadzornega sveta s funkcije člana uprave odpoklicali Roberta Tomazina, neuradno pa naj bi se Tomazin odpovedal odpravnini. Tomazin je bil konec preteklega leta imenovan za predsednika uprave, potem ko je Dvorjakova tik pred božičem s tega položaja odstopila, nato pa je Dvorjakova znova prevzela vodenje družbe, ob čemer se je omenjalo, da je Tomazin ponudil odstop, a je nato sporočil, da ostaja član uprave.

Nesoglasje med predsednico Dvorjakovo in Tomazinom so ves čas čutili, navajajo delavci. Dvorjakova trdi, da so za nezmožnost izplačila decembrskih plač krivi neposlušni člani nadzornega sveta in Tomazin. Pri tem pa po njihovih ocenah pozablja, da Polzela po njeni odločitvi ni plačevala davkov in prispevkov na izplačane plače od maja 2013 naprej.

Niti najnaivnejši delavci ne verjamejo več
Trditvam Dvorjakove, da je bila za neplačilo davkov v dogovoru z direktorjem celjske izpostave davčne uprave, ne verjamejo več niti najnaivnejši delavci Polzele. "Dvorjakova vse to počne samo zaradi ščitenja lastne nesposobnosti. Vse hoče odločati sama, hkrati pa se boji, da bo označena kot edini krivec za propad Polzele," so zapisali zaposleni.

Po njihovih informacijah naj bi si Dvorjakova dala narediti kar nekaj oblek na račun podjetja, račune pa prikrila skozi modno revijo Polzele.

"Žrtve Dvorjakove že dve leti"
Delavci ocenjujejo, da so žrtve Dvorjakove že dve leti in da se je ta agonija še stopnjevala, ko je vodenje nadzornega sveta prevzela Nefatova. "Svetovalci si izmenjujejo kljuke in pošiljajo na podjetje visoke račune. Količinska in vrednostna prodaja pa pada. Strah med delavci narašča. Bomo brez dela? Kot bi bila Polzela tempirana socialna bomba," pravijo delavci.

Kot opozarjajo, Dvorjakova noče slišati ali odgovoriti na vprašanja, ki ji niso po volji, delavci pa morajo biti tiho in delati za svojim strojem. "Če nam ni prav, lahko gremo. Tako pravijo v upravi," so še zapisali.

Za reprogramiranje posojila v znesku 5,5 milijona evrov banke upnice zahtevajo, da lastniki Polzele do konca tega meseca predložijo pismo o nameri za dokapitalizacijo družbe. Vlada bo tudi odločala, ali bo Polzeli, ki ji je davčna uprava konec leta 2013 blokirala transakcijske račune, odobrila milijon evrov državne pomoči.