Rešitev Mure  pomurski poslanci in župani vidijo v iskanju zdravih jeder in možnosti za pridobitev dela, saj sta potrebna dolgoročni obstoj in prestrukturiranje zaradi ohranitve čim večjega števila zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
Rešitev Mure pomurski poslanci in župani vidijo v iskanju zdravih jeder in možnosti za pridobitev dela, saj sta potrebna dolgoročni obstoj in prestrukturiranje zaradi ohranitve čim večjega števila zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Predsednik sveta Pomurske razvojne regije Anton Blažek je poudaril, da do prestrukturiranja Mure prihaja v najtežjem mogočem času. Vladi zato predlagajo, da prevzame dejavnejšo lastniško politiko. Občine so namreč pripravljene pristopiti k socialnemu projektu. Foto: MMC RTV SLO
Pomurski poslanci in župani za reševanje Mure

Na skupni novinarski konferenci so dejali, da so razočarani nad ravnanjem lastnikov in pasivno vlogo države, ki bi morala prevzeti reševanje Mure. Menijo, da ne gre za strateško pomembno družbo le za Pomurje, ampak za celotno Slovenijo. Rešitev Mure vidijo v iskanju zdravih jeder in možnosti za pridobitev dela, saj sta potrebna dolgoročni obstoj in prestrukturiranje za ohranitev čim večjega števila zaposlenih.

Na zahtevo poslanske skupine SLS-a bo o Muri na nujni seji prihodnji ponedeljek razpravljal tudi parlamentarni odbor za gospodarstvo. Na sejo so vabljeni tudi predstavniki podjetja, lastnikov in vlade ter združenj delodajalcev.
"Lastnik bi se moral zganiti prej"
Župan Gornje Radgone in poslanec SD-ja Anton Kampuš je razočaran nad ravnanjem lastnikov Mure. Največji lastnik (NFD Holding) se je namreč zganil šele po odločitvi države, da ne zagotovi petih milijonov evrov. To se mu zdi velika manipulacija in zato želi, da "vsi skupaj z vsemi topovi udarijo po lastniku, da reši svoje podjetje". Lastnik bi moral pripraviti strokovno usposobljen nadzorni odbor, ki naj imenuje sposobno menedžersko ekipo, ki se bo upala spoprijeti z Muro. Poleg tega je opozoril, da je država Muri namenila že precej sredstev, ki so bila namenjena izključno prestrukturiranju družbe, a so ta poniknila med lastniki. Nezadovoljstvo je izrazil tudi nad Murinim sindikatom, saj ne zastopa delavcev, ampak lastnike.

Poslanec SNS-a Miran Györek je dejal, da agonija okoli Mure kaže na nepripravljenost in nesposobnost vlade, da zadevo reši v dobro regije in zaposlenih. "Zadeva je prišla tako daleč, da je čas, da zahtevamo odstop Pahorja in njegove vlade."

"Hitro je mogoče najti zdrava jedra"
Župan Moravskih Toplic Franc Cipot je začuden, da vpleteni ne najdejo rešitve za Muro in da lastniki čakajo tako dolgo. Meni namreč, da je brez težav mogoče najti zdrava jedra, zato naj se čim hitreje ustanovi nova družba, na katero naj se prenesejo zdrava jedra. V teh družbah bi lahko bile lastniki tudi občine, v pretežnem delu pa bi to morala biti država.

Župan občine Ljutomer in poslanec DeSUS-a Franc Jurša se je zavzel, da se Murine delavce, ki bodo ostali brez dela, zaposli drugje, saj se za nekatere projekte zanima kar nekaj vlagateljev. Nesprejemljivo se mu zdi, da se na zavod za zaposlovanje prijavi še več delavcev, saj ima regija že zdaj visoko brezposlenost.

Murskosoboški župan Anton Štihec je dejal, da stečaj družbe ni najprimernejša rešitev, saj ne prinaša primernega scenarija, ki bi predvidel rešitev za trajno presežne delavce. Poslanec Geza Džuban (LDS) pa je ravnanje vlade označil za neprimerno. Vodstvo stranke pa bo vladi poslalo zahtevo, da se pogovori za rešitev Mure nadaljujejo.

Pomurski poslanci in župani za reševanje Mure