Kljub vsemu 90 ton mesa še vedno ostaja v hladilnici brez elektrike. Foto: MMC RTV SLO
Kljub vsemu 90 ton mesa še vedno ostaja v hladilnici brez elektrike. Foto: MMC RTV SLO
Stečajni upravitelj mora v štirih mesecih pripraviti načrt stečajnega postopka. Foto: MMC RTV SLO
Kam z mesom?

Stečaj Mipa je sicer nadzorni svet družbe na predlog uprave družbe v odstopu potrdil 30. marca, uprava pa je pri tem predlagala, da bi se oblikovala nova družba, ki bi od stečajnega upravitelja najela vitalne dele podjetja.

Koordinator skupine Mipa Vojteh Volk je takrat dejal, da je to trenutno najbolj primerna oblika, da se ohranijo delovna mesta, blagovna znamka, trg ter vse pogodbe s trgovci tako doma kot v tujini.

Banke upnice naj bi se do konca tega tedna odločile, ali je mogoče v Mipu ohraniti stroškovno upravičeno proizvodnjo. Pogajanja bank upnic in vodstva Mipa o konverziji terjatev v lastniške deleže so po več mesecih propadla. Banke so odločitev pogojevale s predložitvijo revidiranega poslovnega poročila za lani, a ga družba do zakonsko določenega roka, 31. marca, ni predložila.

Trgovanje z delnicami Mipa je sicer zaradi zaščite interesov vlagateljev do vključno 17. aprila zaustavljeno.

Meso v Pomurki propada
V družbi je okoli 250 zaposlenih, medtem ko skupina Mip v Sloveniji zaposluje okoli 750 delavcev. V hčerinski družbi Pomurka, kjer 260 zaposlenih že tri mesece ni dobilo plač, so že enajsti dan brez elektrike, v hladilnici pa je še vedno 90 ton mesa, ki se je začelo kvariti. Njihov lastnik je banka upnica Abanka Vipa, ki pa še vedno ni prišla ponj. Mnogi pa se sprašujejo, zakaj mesa ne razdelijo delavcem.

B. K.

Kam z mesom?