V Pomurki se trudijo rešiti meso, za katerega je veterinarska uprava izdala prepoved dajanja v promet. Foto: MMC RTV SLO
V Pomurki se trudijo rešiti meso, za katerega je veterinarska uprava izdala prepoved dajanja v promet. Foto: MMC RTV SLO
Abanka se je odpovedala zastavni pravici nad zamrznjenim mesom. Foto: MMC RTV SLO
Pomurka bo delila meso

V Pomurki si namreč prizadevajo, da bi rešili vsaj del od 90 ton zamrznjenega mesa, kolikor ga v hladilnicah brez električne energije čaka že 12 dni.

Kot je povedala finančna direktorica Pomurke Gabrijela Drvarič, so prepričani, da bodo varnost živil dokazali brez težav, zato že napovedujejo, da bodo meso začeli deliti jutri ob 10. uri.

Pomurka mora dokazati, da je meso še varno
Veterinarska uprava je sicer torek izdala pisno odločbo prepovedi dajanja mesa v promet za prehrano ljudi. Kot so povedali za MMC, je delu mesa že pretekel rok uporabe, to meso pa mora Pomurka predati odobrenemu obratu za odstranjevanje živalskih stranskih proizvodov. Tudi za drugi del mesa velja prepoved dajanja v promet za prehrano ljudi, razen če Pomurka ne dokaže, da je meso varno za uživanje, so pojasnili na veterinarski upravi.

Kot so nam še povedali na Vursu, bosta njihova inšpektorja jutri prisotna pri preverjanju varnosti mesa, pri čemer bosta zlasti pozorna na njegovo temperaturo, ki naj bi znašala od dve do tri stopinje. Če bo vse v redu, ga bodo začeli deliti.

To je mogoče zato, ker se je Abanka odločila odpovedati zastavni pravici nad mesom, saj menijo, da je to zaradi neustreznih razmer hranjenja propadlo. Pomurka lahko prosto razpolaga z mesom, so še sporočili iz Abanke.

Abanka se ni želela odpovedati zastavni pravici, čeprav se je zavedala posledic
Kot je znano, je zaplet nastal, potem ko so Pomurki zaradi neplačevanja obveznosti 26. marca odklopili električno energijo, hladilniki pa so se začeli segrevati. Abanka je imela zaradi Pomurkinih obveznosti do nje že od leta 2005 zastavno pravico na zalogah družbe.

25. marca je tako Abanka napovedala pregled zalog in Pomurki vročila poziv za izročitev teh zalog, saj je zaradi izklopa električne energije grozilo uničenje mesa. Abanka tako 26. marca ni mogla prevzeti zalog, saj predstavnica Pomurke ni imela pooblastila vodstva za izročitev zalog, so sporočili iz banke. Ali je banka zaloge poskušala prevzeti tudi pozneje, niso zapisali. Dejstvo pa je, da se vse do danes ni odpovedala zastavni pravici nad mesom, čeprav so se v banki zavedali, da meso propada.

Pomurka je tako na banko večkrat naslovila prošnjo, naj se odpove zalogam ali pa meso prevzame, a se to do dneva, ko je Vurs ugotovil neprimernost mesa za promet, ni zgodilo. V sindikatu so se namreč namenili meso razdeliti zaposlenim, ki že tri mesece niso dobili plač.

Ana Mušič/E. S.
ana.music@rtvslo.si

Pomurka bo delila meso