Odkar je začel leta 2018 vlagati v hrvaško družbo Rimac Automobile, je Porsche že lastnik deset odstotkov Greypa.

V Porscheju so se odločili za prevzem večinskega deleža v družbi Greyp Bikes, so konec tedna sporočili iz hrvaške družbe. Kot so pojasnili, povečevanje Porschejevega deleža v Greypu poteka v okviru potencialne širitve dejavnosti proizvajalca športnih avtomobilov v segmentu električnih koles.

Porsche je prepoznal tržni in tehnološki potencial Greypa ter se odločil za dodatno povečanje svojega lastniškega deleža. Podpredsednik uprave nemške družbe Lutz Meschke je še poudaril, da se bodo z nakupom Greypa potrdili kot pionirji trajnostne mobilnosti ter kot tisti, ki dosledno napredujejo v strategiji e-mobilnosti.

Vrednosti prevzema niso navedli. Šlo naj bi za približno 100 milijonov kun (13,3 milijona evrov), je neuradno poročal Jutarnji list.

Poleg Porscheja kot novega večinskega delničarja bodo obstoječe deleže v podjetju obdržali Mate Rimac in drugi ustanovitelji Greypa. Transakcija naj bi bila zaključena do 18. decembra, o poslu se mora izjasniti še hrvaška agencija za varstvo konkurence.

Izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac je ponosen na dosedanje sedemletno delovanje Greypa, v katerem so, kot je dejal, ustvarili tehnološko najbolj napredna električna kolesa na trgu, ki jih serijsko proizvajajo v Svetu Nedelji nedaleč od Zagreba. Greyp je bil po njegovem mnenju doslej v senci avtomobilskega dela Rimca in zato ni uspel izkazati vseh svojih potencialov.

Rimac pričakuje, da bo naložba Porscheja pospešila nadaljnje raziskave in razvoj na vseh področjih e-mobilnosti in povezanih tehnologij. Namen je, da bo mobilnost za vse uporabnike bolj zabavna, praktična in varna, je še povedal.

Rimac je v začetku novembra združil moči z ikoničnim avtomobilskim proizvajalcem Bugattijem. V družbi Rimac Bugatti ima Grupa Rimac 55-odstotni lastniški delež, Porsche pa 45-odstotnega.