Kot je poročala TV Slovenija, so se danes zaradi menjav nadzornikov v Luki Koper sešli primorski poslanci. Poslanka SMC-ja Lilijana Kozlovič je za TV Slovenija dejala, da bodo jutri na komisiji za nadzor javnih financ trije obalni poslanci pričakovali, da jim SDH pove, kateri so razlogi, ki so jih vodili do te odločitve. Foto: BoBo
Kot je poročala TV Slovenija, so se danes zaradi menjav nadzornikov v Luki Koper sešli primorski poslanci. Poslanka SMC-ja Lilijana Kozlovič je za TV Slovenija dejala, da bodo jutri na komisiji za nadzor javnih financ trije obalni poslanci pričakovali, da jim SDH pove, kateri so razlogi, ki so jih vodili do te odločitve. Foto: BoBo
false
Žnidaršič Kranjčeva je za Odmeve TV Slovenija povedala, da so jih v SDH-ju dejansko pohvalili. Povedala je, da so se v dveh letih povzpeli na prvo mesto med državnimi podjetji po EBITDA-marži, ki je pri 37 odstotkih. Priznala pa je, da so imeli v holdingu, na katerem so se v sredo srečali z nadzorniki in upravo Luke, pripombe glede strategije. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper, koprska marina, pristanišče
Na javni tribuni so se oglasili člani borčevske organizacije, intelektualci in navadni delavci Luke Koper. Prav od nekaterih med njimi je bilo slišati, da se čutijo užaljene in da jih v Ljubljani "imajo za butalce". Na dan so prišli pozivi k mobilizaciji Primorcev. Foto: BoBo
false
Alenka Žnidaršič Kranjc je dejala, da je dobila klic ministra Gašperšiča, da mora zamenjati predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića. Foto: Radio Koper
Luka Koper: V ozadju trenj gradnja drugega tira
Menjava vrha Luka Koper razburja

Alenka Žnidaršič Kranjc je med tremi nadzorniki, za katere je Slovenski državni holding (SDH) na prihajajoči skupščini Luke Koper, ki bo 1. julija, predlagal zamenjavo. Poleg nje bodo odstavili še Andreja Šercerja in Elen Twrdy, zamenjali pa jih bodo Nemec Jürgen Sorgenfrei, Andraž Lipolt in Klemen Boštjančič.

V SDH-ju so predlog argumentirali z nezadovoljstvom s strategijo razvoja pristanišča do leta 2020 in dolgoročneje do 2030, ki naj bi bila premalo ambiciozna. Zato si v nadzornem svetu želijo ljudi s širšim pogledom. V SDH-ju namreč ocenjujejo, da je prevelika razlika med dinamiko načrtovanja prihodkov in dinamiko stroškov dela v naslednjih letih.

Alenka Žnidaršič Kranjc, ki je v Odmevih spregovorila o nedovoljenih pritiskih nanjo in grožnjah, je sicer avtorica študije, po kateri bi denar za drugi tir prispevale slovenske zavarovalnice in Luka Koper, a načrti države so očitno drugačni. Tako je eno izmed vprašanj v ozadju trenj v Luki tudi, ali bomo v projekt drugi tir pripeljali tujce.

Poslanci pričakujejo pojasnila
Čeprav so v SDH-ju zanikali, da bi bila menjava nadzornikov povezana z načrtovano menjavo uprave, pa so dvomi o iskrenosti SDH-ja vse pogostejši. Tako bodo trije poslanci z Obale, med katerimi je tudi poslanka SMC-ja Lilijana Kozlovič, od SDH-ja zahtevali dodatna pojasnila o razlogih za menjavo nadzornikov, dozdajšnje navedbe SDH-ja jih namreč niso prepričale.

Cerar kljub zapletom ni izgubil zaupanja v vodstvo SDH-ja, je pa v pogovoru za TV Slovenija dejal, da bo nemudoma ukrepal, če se bo pojavil resen sum protipravnega ali pa neetičnega delovanja.

Nadzornici grozili
Žnidaršič Kranjčeva je za Odmeve TV Slovenija povedala, da so jih v SDH-ju dejansko pohvalili. Povedala je, da so se v dveh letih povzpeli na prvo mesto med državnimi podjetji po marži EBITDA, ki je pri 37 odstotkih. Priznala pa je, da so imeli v holdingu, na katerem so se v sredo srečali z nadzorniki in upravo Luke, pripombe glede strategije.

Ob tem je dejala, da so ji v SDH-ju v povezavi s 50-odstotnim lastniškim deležem Luke v družbi Adriafin, ki je večinska lastnica podjetja Vinakoper, povedali, da morajo, čeprav nimajo ustreznih informacij od solastnika Adriafina, Istrabenza, svoj delež prodajati skupaj s koprskim holdingom in da ne smejo izkoristiti možnosti za uveljavljanje prednostne pravice do nakupa polovičnega deleža.

"Nesprejemljivo je, da se nekdo, ki upravlja državno premoženje, zavzema za interese zasebne družbe," je opozorila in dodala, da je dobila klic ministra Petra Gašperšiča, da mora zamenjati predsednika uprave Luke Dragomirja Matića.

Kot razlog za zahtevo je navedla, da uprava "ne dovoli vstopa Luke Koper v holding" in da se ne strinja z odpiranjem koncesijske pogodbe, ki bi omogočila delitev območja Luke Koper na dva dela. "To bi Luki Koper zmanjšalo možnost razvoja in delovanja," je navedla.

Ob tem je zatrdila, da ji grozijo. O imenih sicer ni želela govoriti, rekla pa je, da ji grozijo v povezavi z dejavnostmi glede načina izvedbe projekta drugi tir Koper-Divača, ki so si jih zastavili, da bi do drugega tira prišli na drugačen način, kot ga predlaga vlada.

KPK: Zaznali smo sum nezakonitega vplivanja
Na podlagi navedb Žnidaršičeve je KPK uvedel postopek na lastno pobudo, saj so zaznali sum nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta, ki naj bi ga zakrivila minister Gašperšič in predsednik uprave SDH-ja Marko Jazbec. Pri Gašperšiču bodo v KPK-ju preverjali, ali je res nadzornici naročil razrešitev predsednika uprave Luke, medtem ko je predsednik uprave SDH-ja vplival na postopke prodaje podjetja Vinakoper, obenem pa naj bi razpolagal s podatki, ki jih drugi delničarji niso imeli.

SDH: Potrebna je notranja preobrazba Luke
V SDH-ju so se odzvali na kritike prve nadzornice Luke Koper in dejali, da je potencial Luke bistveno večji, kot je prikazan v strategiji družbe. Po navedbah SDH-ja je menjava nadzornikov korak k izboljšanemu obvladovanju tveganj in del notranje preobrazbe, s katero bo družba kos prihodnjim izzivom.

"Člani nadzornega sveta so premalo pozornosti posvečali učinkovitosti poslovanja, optimizacij procesov, zniževanju stroškov, povečevanju produktivnosti ter upravljanju tveganj," so še zapisali v SDH-ju. Sicer pa so v SDH-ju dejali, da predlog delne menjave nadzornikov ne pomeni nezaupnice upravi Luke in da bo Luka Koper tudi v prenovljeni strategiji upravljanja kapitalskih naložb ostala strateška naložba.

Gašperšič zanikal obtožbe
Gašperšič se je ob prihodu na vlado na obtožbe že odzval in jih zanikal. Povedal je, da sta se pogovarjala na začetku mandata in takrat po njegovih besedah ni bilo govora o kakršni koli menjavi v vodstvu. Povedal je, da od takrat z njo ni komuniciral.

Na vprašanje, ali razmišlja o tožbi zaradi izjav prve nadzornice Luke, je povedal, da ne, saj to ne bi imelo smisla. Ob tem je zatrdil, da "ne more komentirati, kakšne nadzornike imamo". Gašperšič je še dejal, da je s KPK-jem pripravljen dejavno sodelovati v želji, da se zadeva čim prej razčisti.

Glede navedb o grožnjah Žnidaršič Kranjčevi pa je dejal, da ji sam prav gotovo ne grozi, rad pa bi izvedel, kdo te grožnje izreka.

Kritike na javni tribuni
V Kopru je v sredo potekala javna tribuna o dogajanju v Luki Koper, na kateri je bilo slišati veliko kritik in skrbi v zvezi s predlaganimi kadrovskimi menjavami v koprskem pristanišču. Prvi mož KS 90 Peter Majcen je opozoril, da gre zdaj za peti ali šesti poskus Nemčije, da se polasti Luke. Iz občinstva pa so prišli pozivi k zaščiti interesov prebivalstva. Po njegovem mnenju vsak, ki obvladuje logistiko, obvladuje tudi nacionalno gospodarstvo: "Nemci se tega dobro zavedajo, mi pa ne."

Med konkretnimi predlogi, ki so se porodili na tribuni, je bila tudi priprava odprtega pisma primorskim poslancem, ki ga bodo v vednost poslali tudi predsedniku vlade. Po Majcnovi oceni so namreč primorski poslanci glede Luke večinoma "tiho in čakajo razvoj dogodkov".

Luka Koper: V ozadju trenj gradnja drugega tira
Menjava vrha Luka Koper razburja