V sindikatu žerjavistov že napovedujejo, da bodo začeli aktivnosti za poenotenje zaposlenih, radi bi prepričali državo, da se odpove menjavi nadzornikov. Foto: Radio Koper
V sindikatu žerjavistov že napovedujejo, da bodo začeli aktivnosti za poenotenje zaposlenih, radi bi prepričali državo, da se odpove menjavi nadzornikov. Foto: Radio Koper

Do predloga SDH za imenovanje treh novih nadzornikov Luke Koper so kritični tako v GZS-ju kot v sindikatu žerjavistov. Moti jih predvsem predlaganje Jürgen Sorgenfreia, ki je soavtor študije OECD-ja, ki ugotavlja, da se Luki Koper drugi tir ne izplača. Predsednik združenja za promet pri GZS-ju Rok Svetek je o predlogu SDH-ja dejal, da je zgrožen in da se vlada norčuje iz Slovencev.

Prav Jürgen Sorgenfrei je pojasnjeval, zakaj bi bila boljša alternativa gradnja zalednega terminala v Divači. Mladen Jovičič, nadzornik Luke iz vrst zaposlenih, pravi, da je država s predlogom za menjavo nadzornikov odkrila karte in pokazala, od kod dobiva ukaze.

Jovičič meni, da so v ozadju želje po razdelitvi pristanišča na več koncesijskih območij in prodaja Luke Koper Nemcem. Posebej sporen pa je po njegovem mnenju Sorgenfrei. Podobno meni Rok Svetek: "Čudim se odločevalcem, da predlagajo kandidata, ki nosi s sabo potencialni konflikt interesov. Človek je povezan z Luko Hamburg. Veliko težavo vidim zlasti v tem, ker je gospod Sorgenfrei v študiji napisal stvari, ki z razvojem Luke Koper nimajo zveze."

SDH zamolčal avtorstvo študije
V SDH-ju pravijo, da je bil izveden predpisan kandidacijski postopek. Sorgenfrei je v Hamburgu doktoriral s področja transportnih znanosti, osem let je bil zaposlen v hamburškem pristanišču, delal je tudi na tamkajšnji univerzi.

Ob tem pa so zamolčali, da je soavtor študije OECD-ja, ki je sredi lanskega leta dvignila na noge skoraj vso strokovno javnost. Ugotovila je, da se drugi tir srednjeročno ne bil izplačal. Namesto tega je Sorgenfrei na predstavitvi v Ljubljani predlagal gradnjo zalednega terminala v Divači. Takrat je povedal, da tako delajo v mnogih pristaniščih po svetu. Luka bi tako po njegovem ohranila stranke.

Nadzornik po meri ministra
Prometni minister Peter Gašperšič mu je tedaj prikimal. Nekdanji direktor Luke Bruno Korelič zato domneva, da so Sorgenfreia predlagali na izrecno zahtevo ministra. V sindikatu žerjavistov že napovedujejo, da bodo začeli aktivnosti za poenotenje zaposlenih, da prepričajo državo, da se odpove menjavi nadzornikov. Trije nadzorniki, ki jih želi SDH na skupščini prvega julija predčasno odpoklicati, so za to namero včeraj izvedeli iz medijev.