Pričakovati je, da bo delovna skupina novelo zakona oblikovala jeseni. Foto: BoBo
Pričakovati je, da bo delovna skupina novelo zakona oblikovala jeseni. Foto: BoBo


Tega je vedno manj, tudi povpraševanja po agencijskih delavcih, ki bodo do konca leta v okviru sprememb zakona o delovnih razmerjih, deležni še bolj urejene zakonodaje. Pri nas je registriranih od 180 do 190 agencij in kljub novi delovni zakonodaji kršitev ni malo.

Po novem agencijski delavci lahko predstavljajo le 25 odstotkov vseh zaposlenih pri podjetju, reforma trga dela je določila tudi odgovornost uporabnika agencijskih delavcev za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu in upoštevanje omejitev delovnega časa. Nekatere agencije pa še vedno kršijo zakonodajo, predvsem tiste, ki za tako delo sploh niso registrirane. Kršitve so tudi pri spoštovanju delovnega časa, odmorov in počitka. V Združenju agencij za zaposlovanje se zavzemajo za odpravo anomalij. Predsednik združenja Miro Smrekar zato pravi, da je "treba te pogoje za ustanovitev in delo agencij spremeniti tudi delno v smislu kaznovanja zlorab, ki se na žalost občasno zgodijo."

Delovna skupina, ki oblikuje novo zakonodajo, razmišlja o uvedbi dovoljenja za delo agencij, o bolj natančnih pogojih za obstoj agencije za posredovanje dela pojasnjuje Jakob Počivavšek, sindikat Pergam: "Razmišlja se o varovalkah glede tega, kakšen kapital bi moral imeti izvajalec, ki opravlja tovrstno dejavnost, in pa o možnostih odvzema licence izvajalca, ki bi kršil zakonodajo."

Pričakovati je, da bo delovna skupina novelo zakona oblikovala jeseni - nekateri sindikati sprejetje zakona o inšpekciji in zakona o preprečevanju dela na črno pogojujejo s spremembo agencijske zakonodaje. V državnem zboru bi zakonodajo lahko obravnavali še pred koncem leta.

Urška Valjavec, Radio Slovenija