Poštni uslužbenci stavkajo. Foto: BoBo
Poštni uslužbenci stavkajo. Foto: BoBo

Predsednik sindikata Saša Gržinič je ocenil, da je bila udeležba v dopoldanski izmeni nad vsemi pričakovanji, saj se je po njihovem mnenju delo odločilo ustaviti okoli 70 odstotkov poštarjev v jutranji dostavi. "Po prvih podatkih skoraj ni pošte v Sloveniji, kjer pismonoše ne bi stavkali, marsikje tudi skupaj s sodelavkami in sodelavci na poštnih uradih," pravi Gržinič, ki meni, da je, čeprav številk do zdaj še niso zbirali, stavko v dopoldanski izmeni podprla več kot polovica vseh zaposlenih. "Takega odziva nismo pričakovali. Imamo okoli tisoč članov, naredili smo 1.600 priponk z napisom stavka, pa jih je ob pol osmih zjutraj že zmanjkalo," je dejal Gržinič.

Občutno pa se je stavka poznala tudi v dostavi. "Po informacijah, ki jih imamo, veliko robe sploh ni bilo prevzete." Prevzem robe naj bi na obalno-kraški regiji v celoti zastal z izjemo enega študenta, ki je moral delati, saj študentov sindikat ne more zaščititi, od delodajalca pa so dobili navodilo, da morajo delati, sicer s pošto ne bodo več sodelovali.

To kaže na to, da se stavki niso pridružili samo njihovi člani, ampak tudi tisti, ki niso člani sindikata, verjetno pa tudi zaposleni, ki so sicer člani Sindikata delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ki se po februarskem dogovoru med obema reprezentativnima sindikatoma in upravo tokrat ni pridružila stavkovnim zahtevam in stavki.

Delavci na Pošti: Drugega izhoda iz preobremenjenosti in podcenjenosti nimamo
Vodstvo je sindikatu na zadnjih pogajanjih v soboto ponudilo izplačilo poslovne uspešnosti za letos, česar pa sindikat ni sprejel. Foto: BoBo/Tina Kosec
Vodstvo je sindikatu na zadnjih pogajanjih v soboto ponudilo izplačilo poslovne uspešnosti za letos, česar pa sindikat ni sprejel. Foto: BoBo/Tina Kosec

Uprava: Stavka manj kot tretjina
Na Pošti Slovenije so ob začetku stavke poudarili, da je po njihovih podatkih stavkala manj kot tretjina zaposlenih. Zahteva sindikata po 10-odstotnem dvigu plač pa naj bi pomenila še dodatnih 12 milijonov evrov ob že zagotovljenih 11 milijonov evrov za povečanje mase plač. "V takšen nerealno pričakovan dvig plač ne moremo privoliti. Po našem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene. Zato smo na pogajanjih povedali, da se sicer lahko pogovarjamo o zvišanju plač in dogovor prenesemo v leto 2020, ko se bodo začela tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi," je dejal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak.

Drugi član poslovodstva Vinko Filipič je stranke Pošte Slovenije pozval k razumevanju, saj si prizadevajo zdajšnje razmere čim prej rešiti. Kot je pojasnil, vse aktualne informacije sproti objavljajo na spletni strani družbe, za poslovne stranke pa so odprli vse linije njihovih skrbnikov in dežurno službo. "Naša konkurenčna pozicija se s stavko poslabšuje, saj delujemo v zelo konkurenčnem okolju zlasti pri paketnem poslovanju," je še opozoril Filipič.

Na Pošti Slovenije zanikajo grožnje študentom
Po besedah vodje pogajalske skupine z delodajalske strani Karmen Lebe Grajf vsaka stavka pomeni pretres za sistem, še posebej če gre za tako kompleksno organizacijo, kot je Pošta Slovenije, vseeno pa je zavrnila navedbe predstavnikov sindikata, da naj bi se že zjutraj sesul sistem dostave. Prav tako je zanikala njihove navedbe, da naj bi nekaterim študentom, ki naj bi se želeli pridružiti stavki, grozili z odpovedjo sodelovanja.

Novak je sicer ob tem poudaril, da povprečno mesečno izplačilo za zaposlene znaša okoli 1.200 evrov bruto, kar je po besedah Gržiniča razburilo stavkajoče. "Vsi bi takoj podpisali 1.200 evrov bruto plače. V tem znesku pa so upoštevani vsi zneski, kot so malica, regres, nadomestilo za prevoz in do nedavnega še pavšal za vzdrževanje mopedov." Si pa tudi Gržinič želi napredka na jutrišnjih pogajanjih. "Naš cilj ni povzročati nejevolje strankam in upamo, da bodo končno prisluhnili zahtevam svojih zaposlenih, saj stavkajo tudi nečlani sindikata."

Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak gost v Odmevih
Stavki se je pridružila več kot polovica vseh zaposlenih Pošte Slovenije
Stavka delavcev Pošte Slovenije