Pošto, oddano pred stavko, bodo uslužbenci še morali raznositi. Foto: BoBo
Pošto, oddano pred stavko, bodo uslužbenci še morali raznositi. Foto: BoBo

Vodstvo Pošte Slovenije in Sindikat poštnih delavcev (SPD) tudi dopoldne v nadaljevanju pogajanj o stavkovnih zahtevah nista dosegla dogovora. Ena izmed poglavitnih zahtev je 10-odstotno zvišanje plač v prihodnjem letu. V vodstvu ga predlagajo za leto 2021. "Dobili smo le ponudbo za leto 2019 za izplačilo poslovne uspešnosti za mesec december, o znesku ne bom govorila. Z drugimi stvarmi ni bilo nič, stavka v ponedeljek očitno bo," je po zaključku pogajanj sporočila predstavnica Sindikata poštnih delavcev Dijana Kos. Nov krog pogajanj je napovedan za naslednji teden, je poročal STA.

Strani sta sicer zagotovili, da uporabniki poštnih storitev skoraj ne bodo občutili stavke. Za poštne uslužbence namreč veljajo določene stavkovne omejitve, tako bodo morali prvi dan stavke raznositi vso pošto, ki je bila sprejeta pred stavko. Med stavko pa ne bodo raznašali reklam, časnikov, paketov s storitvijo, kot so denimo odkupnina, plačila prek dobavnice in podobno.

Na poštnih okencih pa ne bodo opravljali trgovskih in bančnih storitev, kar pomeni, da stavkajoči ne bodo prodajali vstopnic, srečk in podobnega oziroma vsega, kar niso poštne storitve. Določene omejitve bodo tudi pri poštnih storitvah. “Glede na vse omejitve, ki jih imamo kot družba posebnega pomena, bi od države kot lastnika pričakovali, da bo to upošteval tudi drugje, ne pa da se pričakujejo dobički kot pri običajni gospodarski družbi,” ob tem poudarja Saša Gržinič iz SPD-ja.

Nestavkajoči že pozvani k nadurnemu delu
Za udeležbo v stavki se vsak delavec odloča sam – ne glede na to, ali je član sindikata ali ne, po besedah Saše Gržiniča iz SPD-ja pa je trenutno vzdušje spodbudno, saj so udeležbo v stavki napovedali tudi marsikateri delavci, ki niso člani sindikata. Medtem so pri delodajalcu po naših informacijah izdali okrožnico, v kateri označujejo stavko kot nezakonito, in napovedujejo uporabo pravnih sredstev zoper stavko. Gržinič ob tem upa, da delavci ne bodo tega dojeli kot pritisk, da naj ne stavkajo. Ob tem so bili delavci, ki ne bodo stavkali, po naših informacijah že pozvani k izdaji soglasja za opravljanje nadur in opravljanje dela stavkajočih.

SPD: Razmere za delo so slabe
V SPD-ju so na Pošto Slovenije naslovili štiri zahteve, ki se nanašajo na že več let trajajoče kadrovske težave. V SPD-ju poudarjajo, da je zaradi slabih razmer za delo fluktuacija ljudi na Pošti Slovenije zelo visoka, kar pa občutijo drugi zaposleni, ki morajo pogosto opravljati nadure, letos pa tudi niso mogli v celoti izkoristiti lanskega dopusta do zakonsko določenega roka.

Zato so, kot smo že poročali, na Pošto naslovili štiri zahteve, ki bi izboljšale pogoje dela. Med njimi je povečanje števila delavcev za razbremenitev zaposlenih, dvig plač, ki bi naredil to delo zanimivejše delavcem, ki običajno Pošto hitro zapustijo. Tretja zahteva je bila priprava ocene tveganja za posamezna delovna mesta in poslovalnice ter uvedba krajšega referenčnega obdobja, v katerem bi se obračunale opravljene nadure, ki jih delavci nakopičijo zaradi preobilice dela. V sindikatu so ob tem poudarili, da je na Pošti zaradi izčrpanosti tudi nadpovprečno veliko bolniških odsotnosti, kar zaposlene še dodatno obremenjuje.

Sorodna novica Sindikatu dovolj mačehovskega odnosa do zaposlenih in praznih obljub Pošte

SPD vztraja pri 10 odstotkih, Pošta pri 0
Pri prvi točki glede dodatnih zaposlitev so sicer pri SPD-ju in Pošti v petek do določene mere zbližali stališča: "Mi smo želeli opredeliti natančno število novih zaposlitev, pri čemer bi se upoštevale tako nadure kot delež bolniških odsotnosti." Na Pošti so zahtevo po 300 dodatnih delavcih ocenili kot preuranjeno, saj so že realizirali 231 dodatnih zaposlitev iz stavkovnega dogovora, ki sta ga oba sindikata podpisala ob zadnji napovedi stavke. So pa poudarili, da so pripravljeni spremljati fluktuacijo kadrov in o tem redno obveščati oba sindikata ter na podlagi podatkov sprejemati morebitne dodatne zaposlitve.

So pa pogajanja obtičala pri točki dviga plač, kjer je sindikat zahteval 10-odstoten dvig plač, Pošta pa ni ponudila niti odstotka. Na Pošti so ob tem poudarili, da ta stavkovna zahteva po njihovem mnenju ni utemeljena, saj bi pomenila dodatno obremenitev na področju stroškov dela, ki so se na pošti že zvišali glede na zadnji dogovor s sindikatoma. S tem dogovorom so bili povišani nekateri dodatki in tudi regres.

Glede revizije ocene tveganja oziroma prenove obravnave zdravja na delovnem mestu se na Pošti prav tako niso pripravljeni pogajati, saj menijo, da je ocena tveganja skladna z zakonodajo. So se pa pripravljeni pogajati o referenčnih obdobjih, kjer pa na pošti predlagajo dve referenčni obdobji. Po mnenju pošte je to primeren kompromis med željami sindikata in prizadevanji delodajalca.

Poštarji bodo stavkali

10-odstotni dvig plač bi pomenil 12 milijonov evrov letno

Kot je za STA pojasnil generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak, se je poslovodstvo pošte v vseh krogih pogajanj odločalo o tem, ali zagotovijo stalnost zaposlitve vseh 6300 zaposlenih v skupini, upoštevajoč rezultate poslovanja, ali pa sledijo parcialnim interesom dela zaposlenih. "Odločitev je bila zagotoviti stalnost zaposlitve. To ne pomeni, da nismo podali konkretne ponudbe, kaj lahko zaposlenim ponudimo v letih 2019, 2020 in 2021," je dejal.

Novak je dejal, da so se s Sindikatom poštnih delavcev v pogajanjih sicer vsebinsko poenotili glede vseh stavkovnih zahtev, razen glede zahteve po 10-odstotnem zvišanju plač. Poslovodstvo je po njegovih besedah sindikatu predlagalo izplačilo poslovne uspešnosti za letos, kar je načrtovano že sicer v primeru bistvenega preseganja načrtovanih poslovnih rezultatov. "Ponujenih 1,5 milijona evrov sindikatu ni zadoščalo," je izpostavil.

Desetodstotni dvig plač bi po besedah vodje pogajalcev s strani Pošte Karmen Lebe Grajf pomenil približno 12 milijonov evrov dodatnih stroškov letno, je poročal STA. "Zahteva ne pove veliko, če je ne postavimo v kontekst ostalih okoliščin, v katerih poslujemo," je poudarila. Spomnila je, da je poslovodstvo z obema reprezentativnima sindikatoma že februarja sklenilo zavezujoč dogovor, s katerim bi zagotovili tudi izboljšanje materialnih in socialnih pravic delavcev. "To vključuje tudi korekcijo plač, ki smo jo predlagali za leto 2021, ko bo začela veljati nova kolektivna pogodba," je pojasnila.