Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so pojasnili, je med ukrepi navodilo, ki določa, da imajo zaposleni pri temperaturi zraka 28 stopinj Celzija ali več občasne kratke odmore. Ob tem so dodali, da so z okrožnico pred poletnimi meseci zaposlene seznanili z ukrepi in priporočili ob povišanju zunanje temperature zraka, prav tako pa so zaposlenim in študentom, ki so na delovnih mestih neposredno izpostavljeni visokim temperaturam, razdelili steklenice, v katerih voda ostane hladna do 12 ur.

Pošta Slovenije se je tudi odzvala na trditve sindikata glede dodatka za deficitarnost in zapisala, da je pripravljena na socialni dialog. Ob tem je poudarila, da se plača delavcev v prometu od leta 2018 stalno viša, zavrnila pa je tudi trditve o škodljivi spremembi sistematizacije delovnih mest.

Sindikat poštnih delavcev je v četrtkovem pismu zahteval, da pošta uvede dodatek za deficitarnost za vsa delovna mesta, na katerih kronično primanjkuje delavcev, pri čemer pošta dopušča odprto možnost za dialog.

Glede dodatka so pojasnili, da so leta 2017 novembra in decembra v skladu z dogovorom s sindikatoma že izplačevali dodatek za deficitarnost za delovna mesta pismonoša, voznik, dostavljavec in raznašalec, potem pa so se s 1. januarjem 2018 plače na delovnih mestih v prometu zvišale in se dodatek za deficitarnost ni več izplačeval. Poudarili so, da se plače delavcev v prometu od leta 2018 neprestano višajo, od tega so se letos trikrat, nazadnje s 1. majem.

V pismu je sindikat kot škodljivo ocenil tudi spremembo sistematizacije delovnih mest, kjer se izenačujejo delovne naloge med dostavljavci, pismonošami in raznašalci, kar na pošti zavračajo.

Kot so pojasnili, se je za pridobitev širšega nabora kandidatov za zaposlitev s 1. julijem spremenila sistemizacija delovnih mest, s katero se je pri delovnih mestih pismonoša in dostavljavec znižal pogoj delovnih izkušenj pri alternativni izobrazbi, pri čemer pa je do spremembe prišlo tudi ob upoštevanju, da vsakega novo zaposlenega na delovnem mestu za opravljanje dela usposabljajo.