Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi pomanjkanja delavcev so vsi zaposleni na Pošti Slovenije preobremenjeni, delo pa se ob robu dopustov opravlja še v vročinskem valu, opozarja Sindikat poštnih delavcev (SPD). Namesto da bo vodstvo z izboljšanjem delovnih razmer privabilo dodatne zaposlene, zaposluje kandidate z osnovno šolo in brez delovnih izkušenj, zatrjuje sindikat. "To ni nič drugega kot ponavljanje napak iz drugih panog – konkretno gostinstva, kjer so z razvrednotenjem poklicev v gostinstvu delodajalci dosegli točko, ko obupano iščejo ljudi, ki bi delali."

Sorodna novica Prvi srbski delavec hitro zapustil svojega "gazdo" Pošto Slovenije: "Takšne delodajalce lahko najdem v Srbiji"

Sindikat nadalje ocenjuje, da bo škodljiva tudi sprememba sistematizacije delovnih mest, kjer se izenačujejo delovne naloge med dostavljavci, pismonošami in raznašalci. "Nasprotno. Dolgoročno bo težave z razvrednotenjem poklica še poglobilo. Spomnimo se obupanih poskusov iskanja delavcev v BiH-u in Srbiji, ki pa so Pošto Slovenije takoj zapustili in še dodatno okrnili ugled podjetja, v katerem zaposleni radi delamo."

Kritično je nastopil do ukinitve petminutnih odmorov na vsako uro dela pri raznašanju pošte, ki so v teh vročih mesecih "ključnega pomena".

"Ti odmori so bili s stališča medicine dela, prometa in športa potrebni za varno opravljanje naše dejavnosti, vendar le toliko časa, dokler v našem sindikatu nismo zahtevali, da nam jih v procesu dela tudi dejansko omogočijo, torej bi v osemurnem delovniku opravili sedem ur dela. Takoj ko je bilo ugotovljeno, da mora delodajalec te odmore šteti v delovni čas, so naenkrat s strokovnega stališča medicine dela postali nepotrebni za varno opravljanje našega dela," so zapisali v izjavi za javnost.

Sindikat zahteva takojšen odmik od "poskusa razvrednotenja" poklica in k izboljšanju pogojev dela.

"Ključno pa je, da se zagotovijo takšni pogoji dela, da novi ljudje ne bodo obupali po le nekaj tednih dela v vseh vremenskih razmerah brez upoštevanja dejanskih razmer za delavca," so sklenili.