Abanko država privatizira na podlagi zavez danih Evropski komisiji. Foto: BoBo
Abanko država privatizira na podlagi zavez danih Evropski komisiji. Foto: BoBo

"Zaveze so dane," je spomnil finančni minister Bertoncelj ob robu seje DZ-ja. Enako je poudaril tudi predsednik vlade Marjan Šarec: "Prodaja je zaveza prejšnjih vlad, ta vlada s tem nima nič, saj je bila zaveza dana leta 2013. Dokler se to ni spremenilo, postopek teče, ga pa ne morem komentirati, ker gre za občutljive zadeve." V skladu z zavezami mora država banko prodati do sredine letošnjega leta.

V času lanske delne privatizacije NLB-ja so sicer oživeli pozivi, naj država ne proda vseh bank, ki jih je konec leta 2013 sanirala in podržavila. Na ministrstvu za finance so nasprotnikom prodaje Abanke obljubili, da bodo preučili alternativo za Abanko, a prodaja teče naprej v skladu z zavezami.

Kdo je zainteresiran za nakup Abanke?

Postopke za prodajo tretje največje banke v državi vodi Slovenski državni holding (SDH). Ker so ti zaupni, uradnih informacij o poteku ni. Danes se izteče rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 100-odstotnega deleža v banki, mediji pa med interesenti največkrat navajajo sklad Apollo, madžarsko banko OTP, srbsko banko AIK, avstrijsko Erste Group, sklad Blackstone in sklad Advent.

Sklad Apollo je lastnik Nove KBM iz nabora bank, ki jih je država morala prodati. Že ob nakupu te banke je izrazil interes po širitvi na tem trgu. Potegoval se je za nakup Gorenjske banke, a zanjo izgubil boj z banko AIK, ki prav tako ne skriva interesa po širitvi na slovenskem trgu in na trgih v regiji. Za Novo KBM se je neuspešno potegoval OTP, ki je tokrat interes po nakupu Abanke večkrat javno izrazil.

Prodaja se še tretja državna banka