Londonski bančniki menijo, da nižja boniteta odseva zgolj to, kar so vlagatelji že vedeli. Foto: MMC RTV SLO
Londonski bančniki menijo, da nižja boniteta odseva zgolj to, kar so vlagatelji že vedeli. Foto: MMC RTV SLO
Dvom o korektnosti bonitetne hiše Moody's

Po poročanju Reutersa je Sloveniji danes uspelo prodati za milijardo dolarjev petletnih obveznic po 4,75-odstotni obresti meri ter za 2,5 milijarde dolarjev po 5,85-odstotni obrestni meri. Izkupiček je bil za Slovenijo tako bolj ugoden, kot je bilo videti na začetku dneva. Povpraševanje je preseglo 16 milijard dolarjev, poroča Reuters.
Prvotno je Slovenija trgom danes obveznici, pet- in desetletno, ponudila po 5,125- in 6,25-odstotni obrestni meri. To je malce višje kot v torek, ko je bonitetna agencija Moody's boniteto slovenskih obveznic spustila na špekulativno raven. Ker pa je bilo povpraševanje močno, so se prodajalci odločili spustiti zahtevane obrestne mere.


"To je kratkoročno pozitivno, a slovenska vlada ne more počivati na lovorikah. Želimo videti ambiciozen reformni program in Slovenija mora spremeniti svoj celoten ekonomski model," je za Reuters povedal Timothy Ash analitik pri Standard Bank.
Brez hujših posledic
Poznavalci v londonskem Cityju po poročanju dopisnice RTV Slovenija Nine Kojime sicer menijo, da sramotno znižanje bonitetne ocene slovenskih obveznic izpred dveh dni, ne bi smelo vplivati na vlagatelje na svetovnih trgih. Res pa je, da imajo ti zdaj več možnosti za npr. višanje obrestne mere.
Prav tako pa v Cityju zavračajo poročanja nekaterih medijev, da so v ozadju špekulacije in da so pri Moody’su pohiteli z znižanjem ocene, saj naj bi na ta način omogočili tujim vlagateljem spekulacije ter v zvezi s tem ugodnejši nakup.
Bonitetne hiše sicer po navadi vlade predhodno obvestijo o spremembah ocen, niso pa k temu zakonsko zavezane. Prav tako ni nobenega pravilnika, ki bi jim to nalagal.
Dvom o korektnosti bonitetne hiše Moody's