Janša opozarja, da nas bo nova izdaja stala 800 milijonov evrov v obrestih v 10 letih. Foto: BoBo
Janša opozarja, da nas bo nova izdaja stala 800 milijonov evrov v obrestih v 10 letih. Foto: BoBo
Franc Bogovič
Bogovič bi izdajo obveznic prestavil po predstavitvi programa ukrepov. Foto: BoBo
Zaplet pri slovenski obveznici presenetil vlagatelje

Predsednik SLS-a Franc Bogovič pa je predlagal preložitev izdaje dolarske obveznice.
"Sicer pa se je ob 1. maju dobro spomniti, da ima mednarodni finančni kapital najraje nespametne levičarske vlade, ki se drago zadolžujejo. Ustavljati jih začne šele takrat, ko grozi bankrot oziroma nevarnost, da določena država izposojenega denarja ne bo mogla vrniti," je zapisal predsednik SDS-a.

Po njegovih besedah je bila cena tokratne zadolžitve že pred oceno Moody'sa kljub izvedenim reformam višja kot lani. "Edini vzrok za ta strošek je torej virantovanje," sklepa Janša. Dodal je, da bo tokratna morebitna zadolžitev Slovenijo v naslednjih 10 letih stala približno 800 milijonov evrov v obrestih.
Čas po njegovem mnenju zahteva odgovore na tri vprašanja:
1. Zakaj je vlada dala obveznice na trg pred glasovanjem o spremembah ustave in odpravo sistemskih tveganj?
2. Bi odprava sistemskega tveganja v obliki referendumskih blokad proračunskih zakonov in prevelikega primanjkljaja pocenila zadolževanje ali pač ne?
3. Ali je bil tak nedvomno škodljiv vrstni red le iskanje izgovora za zavrnitev zlatega fiskalnega pravila za 2015, če bi (bo) zadolžitev uspela?
Bogovič bi prestavil izdajo obveznic
Predsednik SLS-a Franc Bogovič pa je vladi v odzivu predlagal preložitev izdaje dolarske obveznice vsaj do prvih odzivov na nacionalni reformni program in program stabilnosti 2013. Torkovo znižanje bonitetne ocene med poskusom izdaje obveznice je za SLS "zelo skrb vzbujajoče", navaja Bogovič.
Po Bogovičevem mnenju je tudi "zelo nenavadno, da želi ministrstvo za finance nadaljevati izvedbo izdaje dolarske obveznice, medtem ko je zaupanje investitorjev po torkovem dogodku močno prizadeto, kredibilnost države pa je močno okrnjena".

Edina možnost, da se Slovenija zadolži ceneje, je po njegovem mnenju le kredibilen program reform, novega kroga privatizacije, sanacije bančnega sistema, spodbujanja gospodarstva in za konsolidacijo javnih financ, meni Bogovič.

Zaplet pri slovenski obveznici presenetil vlagatelje