Povprečna mesečna neto plača za prvo polletje se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala v vseh statističnih regijah, najbolj v pomurski regiji. Foto: BoBo
Povprečna mesečna neto plača za prvo polletje se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala v vseh statističnih regijah, najbolj v pomurski regiji. Foto: BoBo

Povprečna mesečna bruto plača v prvem polletju je v javnem sektorju dosegla 1.929 evrov, kar je bilo nominalno 3,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V zasebnem sektorju je bila medtem z nekaj nad 1.530 evri višja za 4,2 odstotka, je objavil statistični urad.

Povprečna mesečna neto plača v javnem sektorju je v šestmesečju medtem dosegla malenkost več kot 1.242 evrov, kar je tri odstotke več kot v lanskem prvem polletju. V zasebnem sektorju je bila neto plača nekaj manj kot 998 evrov, kar je za 3,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Povprečna mesečna neto plača za prvo polletje se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala v vseh statističnih regijah; najbolj v pomurski regiji (za 4,1 odstotka), na Koroškem (za 3,5 odstotka) in na Gorenjskem (za 3,4 odstotka), najmanj pa v primorsko-notranjski (za 2,6 odstotka) in obalno-kraški statistični regiji (za 2,4 odstotka).

Junija je bila povprečna bruto plača 1.654 evrov in se je v primerjavi z bruto plačo za maj nominalno in realno znižala za 0,6 odstotka. V primerjavi z lanskim junijem je bila bruto plača nominalno višja za 3,2 odstotka, realno pa za 1,1 odstotka.

Povprečna neto plača za junij je medtem dosegla nekaj več kot 1.073 evrov in je bila nominalno in realno za 0,4 odstotka nižja od plače za maj. V medletni primerjavi je bila nominalno višja za 2,7 odstotka, realno pa za 0,6 odstotka.

V povprečju najvišjo junijsko neto plačo so imeli zaposleni v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (1.657 evrov), v tej dejavnosti je bilo tudi najbolj opazno zvišanje povprečne neto plače glede na plačo za prejšnji mesec (za 8,2 odstotka).