Najbolje se je v šestih mesecih godilo zaposlenim v energetiki, najslabše pa učiteljem. Foto: EPA
Najbolje se je v šestih mesecih godilo zaposlenim v energetiki, najslabše pa učiteljem. Foto: EPA

Povprečna mesečna bruto plača za junij 2013 je znašala 1.495,45 evra. V primerjavi z majem 2013 se je tako nominalno in realno znižala za 1,9 odstotka. Povprečna mesečna neto plača je junija znašala 982,72 evra in je bila od povprečne majske neto plače nominalno in realno nižja za 1,4 odstotka.

V prvi polovici letošnjega leta je zaposlena oseba zaslužila v povprečju 1.512,89 evra bruto na mesec, kar je 0,7 odstotka nominalno oziroma 2,6 odstotka realno manj kot v istem obdobju lani. Najslabše plačani so bili zaposleni v drugih raznovrstnih dejavnostih, kjer je povprečna bruto plača znašala le 979,77 evra.
Visoke plače v energetiki in finančnih ustanovah
Najbolje pa se je že tradicionalno godilo zaposlenim v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (2.232,13 evra), sledijo finančne in zavarovalniške dejavnosti (2.167,62 evra), informacijske in komunikacijske dejavnosti (2.063,09 evra) in rudarstvo (2.019,90 evra).

Zaposleni v energetiki so bili v prvi polovici leta deležni tudi najvišjega povečanja plače (za 4,5 odstotka), sledile so predelovalne dejavnosti (2,3 odstotka), kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (0,2 odstotka) ter dejavnost oskrbe z vodo, ravnanja z odplakami in odpadki ter saniranja okolja (0,2 odstotka).
Najslabše se je godilo učiteljem
Najopazneje so se povprečne mesečne bruto plače znižale v izobraževanju (za 4,8 odstotka) in v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 4,7 odstotka). Najbolj se je povprečni mesečni bruto prihodek povečal v gorenjski (za odstotek), zasavski (0,7 odstotka) in koroški (0,1 odstotka) statistični regiji. Najbolj pa se je povprečna mesečna bruto plača znižala v obalno-kraški statistični regiji (za 1,6 odstotka).

Povprečna mesečna bruto plača se je v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi z istim obdobjem lani v javnem sektorju znižala za dva odstotka, od tega v sektorju država za 3,5 odstotka. V zasebnem sektorju pa so bile plače za malenkost višje, in sicer za 0,1 odstotka.