Če se bo v pokojnine posegalo, bo stranka presojala o tem, ali bo izstopila iz koalicije. Foto: BoBo
Če se bo v pokojnine posegalo, bo stranka presojala o tem, ali bo izstopila iz koalicije. Foto: BoBo
Goran Lukič
Lukič iz ZSSS-ja opozarja, da realna vrednost pokojnin pada iz leta v leto. Foto: STA

Jurša je dejal, da DeSUS ne bo privolil v nikakršne posege v pokojnine, če pa bi že malo popustili, bi kvečjemu privolili v nižanje najvišjih pokojnin.

Kot je dejal Jurša, je finančnemu ministru Urošu Čuferju že na četrtkovem koalicijskem vrhu povedal, da njegove trditve o neprispevanju upokojencev k uravnoteženju javnih financ niso točne. Čufer je sicer dejal, da bodo morali del bremena reševanja krize nositi tudi upokojenci, češ da so preostali segmenti prebivalstva svoje že prispevali.

Razprave na to temo bodo potekale te dni, je dejal Jurša, ki upa, da bo v koaliciji prevladal razum in v pokojnine ne bodo posegali. "Ne bomo privolili v to, da bi se ljudem, ki živijo na pragu revščine, pokojnine še zmanjševale," je bil jasen Jurša.

Dejal je, da se upokojencem že dve leti ne usklajujejo pokojnine s plačami, tisti, ki imajo nad 622 evrov pokojnine, pa so brez letnega dodatka. Vsi upokojenci, ki so imeli nizke pokojnine, so izgubili tudi varstveni dodatek, je spomnil.

206.000 upokojencev na pragu revščine
Stari ljudje so sicer navajeni živeti skromno, je dejal Jurša, a "družba ne sme dovoliti, da bi živeli na pragu čiste revščine". Na pragu revščine že zdaj živi okoli 206.000 upokojencev, je še dejal Jurša.

Upokojencem ne gre ničesar več vzeti, meni Jurša, tudi dodatkov ne. Te po njegovih besedah zdaj prejemajo najrevnejši upokojenci. Če bi DeSUS vsaj malo popustil, kar je predmet širše razprave v stranki, pa bi kvečjemu privolil v nižanje najvišjih pokojnin, je še povedal vodja poslancev DeSUS-a.

Jurša je še spomnil, da je to naredila že vlada Janeza Janše, vendar je ustavno sodišče ta ukrep razveljavilo. Kot je še opozoril, se mora vlada reševanja krize lotiti tako, da "bika primejo za roge", torej da vzamejo zlasti tistim, ki si "abnormno delijo sredstva v državnih in drugih podjetjih".

"Žaljiva izjava"
Čuferjevi napovedi poseganja v pokojnine nasprotuje tudi Sindikat upokojencev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

"Ministrova izjava je za upokojence žaljiva," je na današnji novinarski konferenci dejal sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS-ju Miloš Mikolič. Ta je spomnil na intervencijske ukrepe, ki so posegli v usklajevanje pokojnin, na socialnovarstveno reformo, zaradi katere so številni izgubili varstveni dodatek, in na zakon za uravnoteženje javnih financ, ki je posegel v pravico do letnega dodatka za upokojence.

Ob tem je spomnil na sredno zagotovilo iz kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek, da vlada ne bo posegala po ukrepih, ki bi zniževali doseženo raven pokojnin.

Realna vrednost pokojnin iz leta v leto pada, pa je dejal izvršni sekretar pri ZSSS-ju Goran Lukič. Povprečna neto pokojnina lani je bila v primerjavi z letom prej realno nižja za 3,5 odstotka, je dejal Lukič.

"V Sloveniji je bila stopnja tveganja revščine v letu 2012 za enočlansko gospodinjstvo postavljena na 600 evrov mesečno. Po podatkih za letošnji marec pa je 56 odstotkov upokojencev prejelo pokojnino do 600 evrov," je poudaril Lukič.

Zaradi socialne reforme, uveljavljene z letom 2012, se je število prejemnikov varstvenega dodatka znižalo za dobre tri četrtine, spominja Lukič, Mikolič pa je dejal, da je vlada samo na račun varstvenega dodatka prihranila že več kot 35 milijonov evrov.