Še nikoli ni bilo v alpskih deželah pred smučarsko sezono toliko negotovosti, sploh zdaj, ko je veliko dejavnosti zaradi epidemije zaprtih. Upravljavci smučišč so sicer optimistični zagotavljajo, da bodo sezono izpeljali, seveda z določenimi omejitvami (v Avstriji so se že septembra odrekli zabavam
Še nikoli ni bilo v alpskih deželah pred smučarsko sezono toliko negotovosti, sploh zdaj, ko je veliko dejavnosti zaradi epidemije zaprtih. Upravljavci smučišč so sicer optimistični zagotavljajo, da bodo sezono izpeljali, seveda z določenimi omejitvami (v Avstriji so se že septembra odrekli zabavam "apres-ski"), smučarjem pa pri nakupu sezonske vozovnice ponujajo tudi covidno garancijo. Na Krvavcu na primer obljubljajo 100 smučarskih dni, v Cerknem 70. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Trenutno dogajanje, povezano s covidom-19, ne vliva ravno veliko upanja, da bi lahko pozimi "normalno" smučali, vsi pa verjamejo, da bo decembra epidemiološka slika boljša. Če bo tako, bodo nekatera slovenska smučišča delovala že prvi konec tedna v decembru. Podobno načrtujejo tudi v Avstriji in Italiji, kjer so zelo nejevoljno sprejeli nedavno odločitev ministra za šport, da bodo novembra smučišča zaprta. "Gre za dramatičen napad na gorske regije," so bili kritični v dolini Aoste. V vseh alpskih državah pristojne rotijo, naj upoštevajo, kako zdrav šport je smučanje in sploh gibanje na svežem zraku in da naj dobro premislijo, preden se bodo odločili za hujše omejitve.

V Avstriji kabinske žičnice spadajo pod javni prevoz, kar pomeni, da žičničarjem ni treba omejevati števila potnikov. Vseeno se smučišča odločajo drugače. V Söldnu, kjer se je tudi letos začela sezona svetovnega pokala alpskih smučarjev, so zmogljivosti prepolovili. : Reuters
V Avstriji kabinske žičnice spadajo pod javni prevoz, kar pomeni, da žičničarjem ni treba omejevati števila potnikov. Vseeno se smučišča odločajo drugače. V Söldnu, kjer se je tudi letos začela sezona svetovnega pokala alpskih smučarjev, so zmogljivosti prepolovili. : Reuters

Na Krvavcu bodo sezono izpeljali tako ali drugače
Negotovosti je ogromno, že tako so slovenska smučišča v zadnjih letih pogosto obupovala zaradi milih zim, zdaj je "udaril" še covid. Na Krvavcu so nam vseeno optimistično zatrdili, da je zimsko sezono tudi v teh razmerah mogoče izpeljati, seveda ob razumevanju odgovornih institucij in odgovornem vedenju vseh. "Verjamemo, da je na smučiščih mogoče varno izvajati našo dejavnost, seveda v prilagojenih razmerah, hkrati pa menimo, da bomo vsi v tej dolgi zimi, ki je pred nami, še kako potrebovali tudi svež gorski zrak in gibanje. Vedno bolj se zavedamo, da moramo okrepiti imunski sistem!"

Jamstvo stotih smučarskih dni
Za kupce sezonskih vstopnic (predprodaja do konca novembra) ponujajo jamstvo stotih smučarskih dni, v nasprotnem primeru bodo povrnili sorazmerni del kupnine. Poskrbeli so za nekaj novosti, ki so dobrodošle tudi zaradi zahtevnih zdravstvenih razmer: "Restavracijo v hotelu Krvavec bomo povečali za 100 m2, da lahko zagotovimo ustrezno razdaljo med mizami, delno bomo pokrili plažo na Krvavcu, da tudi tam zagotovimo ustrezne razmere. Zavedamo se, da se moramo tako na smučišču kot v kočah počutiti varno. Poskrbeli bomo, da se bodo pravila upoštevala." Ob idealnem scenariju bi lahko sezono na Krvavcu začeli že v zadnjem novembrskem koncu tedna.

Nad daljše vrste z večjo hitrostjo naprav?

Združenje žičničarjev Slovenije je v imenu vseh slovenskih upravljavcev smučišč NIJZ-ju oktobra posredovalo predlog priporočil za preprečevanje okužb na smučiščih. Napisali so jih na podlagi priporočil, ki jih bodo izvajali v tujini in ki ne predvidevajo zapiranja smučišč. Bolj gre (ob standardnih covidnih priporočilih) za manjše zmogljivosti. V Kranjski Gori denimo sedežnica Dolenčev rut ob hitrosti 3,4 m/s pozimi na vrh lahko pripelje 2400 oseb v eni uri. Če bodo morali prepoloviti število smučarjev na sedežih, bi bili še vedno rentabilni, zagotavlja Blaž Veber. Da bi preprečili daljše vrste čakajočih, bodo, če bo to potrebno, pospešili hitrost sedežnice in jo približali maksimalni hitrosti 5 m/s.

V Kranjski Gori letos ne računajo na angleške goste, toliko bolj pa na slovenske in hrvaške. Foto: BoBo
V Kranjski Gori letos ne računajo na angleške goste, toliko bolj pa na slovenske in hrvaške. Foto: BoBo

Kranjska Gora: ni strahu, da ne bi zagnali žičnic
V Kranjski Gori so pripravljeni na vse mogoče scenarije. "Upamo, da se bo sredi decembra ob upoštevanju vseh ukrepov in omejitev zimska sezona lahko začela. Na sezono se pripravljamo investicijsko in vsebinsko, veliko je bilo narejenega predvsem na področju umetnega zasneževanja in ponudbe za otroke. Seveda si želimo tudi dobre zime, saj je bila lanska slaba. Strahu, da zaradi virusa ne bi zagnali žičnic, nimam, če seveda ne bomo imeli spet splošne epidemije, kot jo imamo zdaj. Gre za šport na prostem, zato je tveganje manjše. Bo pa treba upoštevati določene ukrepe," nam je povedal Blaž Veber (Turizem Kranjska Gora).

Angležev ne bo, upajo na hrvaške goste
Veber opozarja, da samo žičnice ne bodo dovolj, da bi lahko rešili turizem, treba bo odpreti tudi restavracije, hotele ... "Verjamem, da bomo zvozili, je pa res, da vsi ne bodo preživeli. Odločiti se bo treba, katere so strateške dejavnosti, ki jim je treba pomagati oziroma v katere se splača vlagati." V Kranjski Gori bodo to zimo stavili predvsem na slovenske in tudi hrvaške turiste. "Na Angleže letos ne moremo računati. Hrvatje so bili do zdaj tretji med tujimi turisti, predvsem po njihovi zaslugi so bile sobe od božiča do 10. januarja vedno polno zasedene. Naj bodo tako zvesti, kot smo bili mi poleti na Jadranu. Z njimi smo bili vedno v dobrih odnosi, in če bo zdravstvena situacija primerna, verjamem, da se bodo Hrvatje odločili za dopust v Kranjski Gori."

Vogel, ki je odvisen le od naravnega snega, je lani večjo pošiljko snega dobil šele 5. marca, nekaj dni pred razglasitvijo epidemije. : MMC RTV SLO/T. O.
Vogel, ki je odvisen le od naravnega snega, je lani večjo pošiljko snega dobil šele 5. marca, nekaj dni pred razglasitvijo epidemije. : MMC RTV SLO/T. O.

V gondolo največ šest oseb
Na Golteh si od nove sezone obetajo veliko: "Investirali smo v dopolnitev sistema za umetno zasneževanje, tako da bomo sezono letos lahko začeli že 5. decembra, ko bo potekalo tudi državno prvenstvo v turnem smučanju, in jo podaljšali do 31. marca. Upoštevali bomo vsa priporočila NIJZ-ja in verjamem, da bomo sezono lahko izpeljali. Decembra smo že precej zasedeni, rezervacij je trikrat več kot lani," je povedala direktorica Tina Gjud. Na Veliki planini se pozna, da velja omejitev na občine, zato v toplih in sončnih dneh, ki so vladali v zadnjem obdobju, ni bilo veliko sprehajalcev. "V nihalki trenutno vozimo do največ šest oseb, pri tem pa se držimo veljavnih priporočil NIJZ-ja. Nihalka zdaj obratuje le dvakrat na dan (ob 9. in 16. uri) predvsem zaradi omogočanja dostopa lastnikom zemljišč na Veliki planini, dvosedežnica pa do preklica ne obratuje."

"Veseli bomo če bomo preživeli"
Vzdrževalna dela od 22. oktobra potekajo tudi na nihalki na Vogel, kjer si še niso opomogli od lanske slabe zime. "Veseli bomo, če bomo sploh preživeli. Vsi smo na istem, dvomim, da ima kdo takšno zalogo, da bo lahko v teh razmerah počakal do naslednjega poletja. Že lanska zima je bila izredno slaba. Šele 5. marca smo dobili veliko količino snega in od takrat so končno obratovale vse naprave. Toda 13. marca je bilo z epidemijo vsega konec. Upamo, da bomo tokrat lahko dokaj normalno obratovali, saj so smučarji že tako oviti v zimska oblačila, imajo šale in rokavice, in če dodamo še maske, razkuževanje in varnostno razdaljo, ne bi smelo biti težav," razmišlja direktorica skupnih služb Vogel Aleksandra Fiorelli, ki je bila lahko zadovoljna vsaj s poletno sezono: "Julija in avgusta je bil obisk nad pričakovanji, saj je bil Bohinj razprodan. Razmerje med domačimi in tujimi gosti je bilo 90:10, prejšnja leta pa je bilo ravno obratno."

Žičničarji opozarjajo na maske in razdalje

Na avstrijskih smučiščih opozarjajo, da bo treba ves čas, razen med vijuganjem po strmini, nositi masko, torej tudi med čakanjem v vrsti in na sedežnicah. Izjema so otroci do šestega leta. Ana Bucik, smučarska reprezentantka, nam je o svojih izkušnjah iz letošnje jeseni z avstrijskih smučišč povedala: "Na smučiščih so nekatere omejitve, v gondolah je obvezna maska. Če se le da, se trudimo, da gremo v gondole in na sedežnice sami. Žičničarji ves čas opozarjajo na maske in razdalje."