Foto: EPA
Foto: EPA

Po pisanju portala Index.hr naj bi bila med aretiranimi direktor sektorja za naravni plin v Ini Damir Škugor in njegov oče.

Med pridržanimi naj bi bili tudi lastnik podjetja OMS upravljanje Goran Husić in Josip Šurjak (sicer tudi predstavnika hrvaške odvetniške zbornice) ter predsednica uprave podjetja Plinara za vzhodno Slavonijo Marija Ratkić.

Kot poroča hrvaški Telegram, naj bi bil Škugor osumljen sklepanja poslov v korist svojemu dobremu prijatelju (do pred kratkim tudi sosedu) Šurjaku in njegovemu poslovnemu partnerju Husiću.

Omenjeni naj bi si od prodaje plina hrvaške naftne družbe Ina razdelili celoten izkupiček od prodaje.

Oškodovanje Ine za več milijonov kun

"Po neuradnih podatkih naj bi sto milijonov kun (13 milijonov evrov) končalo na osebnem računu Škugorjevega očeta. Od tega je 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov) skušal oprati z nakupom več nepremičnin," poroča Index.

Po neuradnih podatkih naj bi Škugor podjetju OMS upravljanje Josipa Šurjaka prodajal plin po nizki ceni, nato pa naj bi Šurjakovo podjetje ta isti plin prodajalo tujemu podjetju po veliko višji ceni.

Škugor naj bi bil za opravljeno transakcijo nagrajen z neposrednim plačilom.

Po pisanju Večernjega lista naj bi bil ves denar nakazan na račun člana družine enega od osumljencev – domnevno naj bi bil to Škugorjev oče.

To, da ima na Hrvaškem upokojenec na računu več milijonov kun, je prvi opazil Urad za preprečevanje pranja denarja, ki je o tem obvestil policijo in Uskok.