Razpravljala je predvsem o priložnostih za krepitev sodelovanja med državama s posebnim poudarkom na zelenem vodiku.

Foto: MZEZ
Foto: MZEZ

Fajon se je sešla z Ivatom ter s predstavnikoma največjega japonskega podjetniškega združenja Keidanren, izvršnim direktorjem korporacije Hitachi in predsednikom upravnega odbora druge največje japonske banke SMBC. Na srečanjih sta se ji pridružila minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič in koordinator slovenskega vodikovega konzorcija Uroš Kerin.

Sogovorniki so razpravljali predvsem o priložnostih za krepitev gospodarskega in znanstvenega sodelovanja med državama s posebnim poudarkom na zelenem vodiku.

Slovenija in Japonska sta v preteklosti že uspešno izvedli triletni projekt pametnih energetskih omrežij in pametnih mest, na podlagi pozitivne izkušnje pa bi lahko državi znova združili moči pri vzpostavitvi ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, je sporočilo zunanje ministrstvo.

"Ponovno sodelovanje med Slovenijo in Japonsko na področju vodika bi predstavljalo uspešno združitev moči obeh držav za brezogljično družbo. V Varnostnem svetu Združenih narodov si skupaj prizadevamo za podnebno varnost in iskanje rešitev za podnebne spremembe, ta projekt pa bi prinesel skupno rešitev, ki v praksi sledi ciljem zelenega prehoda," je po srečanjih dejala Fajon.

Papič je medtem poudaril, da si v okviru prizadevanj za "izvedbo enega največjih mednarodnih demonstracijskih projektov" želi poglobiti slovensko-japonsko partnerstvo, ki ima uspešno zgodovino. "S preteklim razvojnim projektom na področju pametnih omrežij, pri katerem sem tudi sam sodeloval kot strokovnjak, smo bili izjemno uspešni in prejeli celo nagrado za najboljši projekt na tem področju v svetovnem merilu," je dodal.

Sredi marca letos je 18 slovenskih podjetij in mestnih občin podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov: Družba 5.0 – prihodnost z vodikom. Konzorcij je organiziral Slovensko-japonski poslovni svet, koordinirala pa ga bo družba Eles. Želijo si, da bi pri projektu sodelovali tudi partnerji iz Japonske.

Foto: MZEZ
Foto: MZEZ

Minister Papič se je o projektu pogovarjal s predstavniki japonskega gospodarstva in vlade že na preteklih dveh obiskih Japonske, kjer so izrazili interes za sodelovanje, če slovenska stran naredi prve korake, kar se je zgodilo s podpisom konzorcijske pogodbe, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Papič se bo v prihodnjih dneh na japonskem srečal še s predsednikom japonskega združenja za vodikove energetske sisteme Šigenorijem Mitsušimajem, veleposlanikom Evropske unije na Japonskem Jean-Ericom Pacquetom in še nekaterimi drugimi predstavniki japonskega gospodarstva, znanosti in inovacij.

Fajon je obisk na Japonskem začela v ponedeljek. Sešla se je s kolegico Joko Kamikavo in se zavzela za okrepitev gospodarskega in znanstvenega sodelovanja. V sredo začenja uradni obisk na Kitajskem, kjer jo bo gostil zunanji minister Vang Ji. Spremljala jo bo največja slovenska gospodarska delegacija, ki je kadar koli obiskala to državo. Sestavljena bo iz več kot 45 slovenskih podjetij.