Stečajna upraviteljica novim najemnikom postavlja visoke začetne zahteve. Foto: BoBo
Stečajna upraviteljica novim najemnikom postavlja visoke začetne zahteve. Foto: BoBo

Morebitni najemnik bo lahko leto dni razpolagal z velikim delom premoženja Vinaga, v katerega med drugim sodi nova vinska klet v Košakih, vinogradi v Svečini, znamenita stara klet v središču Maribora ter gospodarska poslopja v Krčevini skupaj z vso pridelovalno predelovalno, skladiščno in drugo opremo.

Prihodnji najemnik bo moral poleg najemnine, stečajna upraviteljica Brigita Kraljič zahteva vsaj 5.000 evrov mesečno, v času najema plačevati tudi vse stroške in davščine. Del opreme, zaloge materiala, nedokončana proizvodnja ter zaloge proizvodov pa niso predmet najema in jih bo zato najemnik moral fizično oddeliti od preostalih premičnin.

Številne dodatne zahteve
Ker bo najemnik moral na svoje stroške tudi očistiti prostore in jih usposobiti za uporabo, bo v prvih dveh mesecih plačeval le polovično najemnino, v času trajanja najemne pogodbe pa bo imel pravico uporabljati blagovno znamko Vinaga. Hkrati pa bo prihodnji najemnik moral staro vinsko klet pod mestnim središčem v dveh mesecih od uveljavitve najemne pogodbe urediti tako, da bo ta primerna za izvajanje turističnih ogledov.

Iz razpisa je poleg tega še razvidno, da bo neposredno po primopredaji predmetov stekel še postopek za prodajo potrošnega materiala, katerega zaloge se dnevno spreminjajo in je vezan na obdelovanje vinogradov oz. oskrbo vin. Najemnik se bo z najemno pogodbo zavezal sodelovati v postopku prodaje in za navedeno blago ponuditi najmanj likvidacijsko vrednost blaga.

Previsoke zahteve?
Čeprav so se nekateri štajerski vinarji zanimali za posamične dele Vinaga, jareninska klet Dveri Pax je maja že prevzela v začasno upravljanje del vinogradov, je vprašanje, koliko so postavljeni pogoji zanje sprejemljivi. V največji vinski kleti v regiji, ormoški družbi P&F Wineries in tudi v Dveri Paxu so že povedali, da jih vlaganje v mariborsko podjetje ne zanima in zagotovo ne bodo oddali nezavezujoče ponudbe za najem.

Po drugi strani pa v Ptujski kleti pozorno spremljajo dogajanje z Vinagom, predvsem zato, ker menijo, da si tudi Maribor zasluži imeti uspešno vinsko zgodbo in urejene vinograde. Direktor kleti Vinko Mandl je povedal, da so že podrobno analizirali pogodbe o obdelavi vinogradov. "Proučujemo tudi razpis za najem objektov, ki vključuje obvezo prevzeti obdelavo vinogradov, ki jih Vinagu v stečaju še ni uspelo dati v obdelavo, ter druge obveznosti in stroške, ki so vse prej kot majhni," je še dodal Mandl.