V letu 2013 smo bili priča hiranju Mariborske livarne Maribor. Foto: TV Maribor
V letu 2013 smo bili priča hiranju Mariborske livarne Maribor. Foto: TV Maribor
Zavod za zaposlovanje
Podravje pesti še višja brezposelnost kot preostalo Slovenijo. Foto: BoBo

Medtem ko je brezposelnost v Sloveniji 13-odstotna, znaša v Podravju 15,2 odstotka. Brezposelnih oseb je bilo konec novembra tako 15.677, kar je skoraj sedem odstotkov več kot v istem obdobju lani in skoraj toliko kot konec lanskega leta, je povedala Mirjana Zgaga iz mariborskega zavoda za zaposlovanje. Brezposelnost so še povečali stečaji, obseg registrirane brezposelnosti pa naj se v prihodnjem letu ne bi bistveno spreminjal.

Še slabše je v Mestni občini Maribor, kjer je bilo novembra brezposelnih 8.148 oseb, 6,5 odstotka več kot v istem obdobju lani. Stopnja registrirane brezposelnosti je tako v mestu znašala 17,9 odstotka, kar je le odtenek manj kot v najslabšem obdobju letošnjega leta, ko je presegala 18 odstotkov.

"Na širšem območju je brezposelnost letos rahlo upadala do septembra, nato pa je ponovno začela rasti zaradi priliva mladih po zaključku izobraževanja in drugih, praviloma sezonsko pogojenih prilivov. Običajno brezposelnost ob konca leta še nekoliko poraste. Ocenjujemo, da bodo trendi prisotni tudi ob koncu letošnjega leta in bo brezposelnost še nekoliko višja, kar pa bo predvsem odvisno od obsega priliva oseb, ki jim bo prenehalo delovno razmerje za določen čas," je poudarila Zgaga.

Sindikati: Krize v letu 2014 ne bo konec
Tudi sindikati so glede prihodnosti črnogledi. Kot poudarjata sekretar regijske Zveze svobodnih sindikatov Gregor Cerar in sekretar regijskega sindikata SKEI Martin Dular, krize v regiji tudi v letu 2014 ne bo konec. Nekatera podjetja še vedno hodijo po robu prepada, pravita.

"Vse leto smo se ukvarjali s podobnimi zgodbami in stavkami zaradi neplačevanja plač, kršitev zakonodaje in neupoštevanja kolektivnih pogodb. Tudi stečajev je bilo kar nekaj, še vedno pa so ogrožena nekatera pomembna podjetja, kot sta Pinus in Vinag, ki sta svoje hčerinske družbe že zaprla, v velikih težavah sta tudi Kristal in Marifarm," je dejal Cerar. Kot je še izpostavil, z izjemo trgovine praktično ni več dejavnosti, kjer ne bi bilo težav.

Leto 2013 v znamenju propadanja Mariborske livarne Maribor
Tudi kovinski in elektroindustriji v regiji, kjer nekaj tovrstnih podjetij dela zelo dobro, ne kaže dobro. Razlogi za to so predvsem v bančnem krču, saj imajo podjetja naročila, nimajo pa dovolj likvidnostnih sredstev. V letu 2013 je propadla Mariborska livarna Maribor, od katere je zdaj po potrjeni prisilni poravnavi ostal le še avtomobilski del proizvodnje. Zelo uveljavljenih sanitarnih blagovnih znamk Armal in Sanitec namreč ni več.

Dular je sicer pričakoval, da bo letošnje leto prineslo umiritev razmer, a se to ni zgodilo. Precej podjetij je še kljubovalo težavam, trenutni kazalniki pa po njegovem mnenju kažejo, da bo leto 2014 slabše, saj se bodo spopadali z novimi odpuščanji in stečaji. Vse to Dular pripisuje tudi nesposobnim upravam podjetij.

V zadnjem času je bilo največ pozornosti posvečene težavam Elektrokovine Predstikalne naprave, kjer zagotavljajo, da imajo dela dovolj in da bodo delavcem poplačali tudi zaostale obveznosti. Med žrtvami bančnega krča bi lahko bilo podjetje Elektro Ledinek, ki ni zadolženo, a zelo težko pridobiva svež kapital za nove posle, v težavah pa je tudi Cimos.