V TEŠ-u zdaj obratujejo trije bloki. Blok ena so izključili danes, blok dva pa leta 2008. Foto: MMC RTV SLO
V TEŠ-u zdaj obratujejo trije bloki. Blok ena so izključili danes, blok dva pa leta 2008. Foto: MMC RTV SLO
Alstom
Alstom preiskujejo zaradi suma korupcije, podkupovanja, pranja denarja in nepravilnosti pri poslovanju. Foto: MMC RTV SLO

V ponedeljek sta se namreč predsednik vlade Borut Pahor in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik dogovorila, da bo ministrstvo vladi predlagalo neodvisno presojo za pridobitev informacije glede načrtnosti naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Izvajalec bo izbiran z mednarodnim razpisom.

Že pred dvema tednoma se je vlada seznanila z do zdaj opravljenimi koraki pri naložbi v TEŠ 6. Takrat je poslovodstvo Holdinga Slovenske elektrarne naložilo, naj TEŠ zaradi spremenjenih razmer na svetovnem trgu investicijske opreme poskuša doseči znižanje cen opreme, ki jo bo TEŠ-u dobavil Alstom. Zdaj vrednost pogodbe znaša 695 milijonov evrov - 100 milijonov evrov vredno znižanje so dosegli že lani. Prvi mož Teša Uroš Rotnik se bo s predstavniki Alstoma srečal previdoma aprila.

BLOK ENA PRENEHAL OBRATOVATI, BLOK ŠEST LETA 2014
Danes je po 54 letih prenehal delovati 30-megavatni blok ena. To je drugi korak TEŠ-a k zapiranju dotrajanih blokov elektrarne. Blok dve so namreč izključili že leta 2008. Leta 2014, ko naj bi začel obratovati blok šest, bodo izključili še bloka tri in štiri. Blok pet bo po letu 2014 v hladni rezervi.
Blok ena so postavili v prvi fazi gradnje elekrarne, leta 1956, zaustavili pa so ga zaradi ekološke, ekonomske in tehnološke nesprejemljivosti za obratovanje. V svoji življenjski dobi je blok obratoval 319.553 ur, proizvedel je 7,44 milijarde megavatnih ur električne energije, za omenjeno proizvodnjo pa je porabil 10,5 milijona ton premoga.

In kot je znano, se Alstom trenutno spopada s precejšnjim težavami. Prejšnji teden so jih zaradi suma korupcije, podkupovanja, pranja denarja in nepravilnosti pri poslovanju obiskali kriminalisti, ki so celo pridržali tri ljudi iz samega vodstva družbe. Ta preiskava je povezana z že tri leta trajajočo švicarsko, prav tako uvedeno zaradi podkupovanja.

Lahovnik ni izključil razveljavitve pogodbe
Ob novici je minister Lahovnik izrazil pričakovanje, da se bodo, če se bo izkazalo, da se preiskava nanaša tudi na posle v Sloveniji, vanjo vključili tudi slovenski organi pregona. Dejal je, da je kljub obstoječi protikorupcijski klavzuli "sum korupcije v Sloveniji lahko podlaga za razveljavitev pogodbe".

Generalni direktor HSE-ja Borut Meh pa je poudaril, da po njegovih preverjanjih ni neposredne povezave s temi dogodki in gradnjo TEŠ-a 6, saj se preiskuje francoske in nemške posle. Preiskava naj bi potekala na delu Alstoma, ki se ukvarja z gradnjo transportnih poti, in ne na delu, ki gradi opreme za termoelektrarne. Poleg tega je TEŠ pogodbo z Alstomom podpisal leta 2008, preiskava pa se nanaša na posle, ki jih je Alstom sklenil od leta 1995 do leta 2003, je pojasnil direktor Teša Rotnik.

Bodo preiskovali tudi Slovenijo?
A časopis Dnevnik poroča, da so preiskavo, ki so jo Švicarji začeli leta 2006, razširili tudi na poznejše obdobje, česar pa na generalnem državnem tožilstvu v Švici niso ne potrdili ne zanikali. Dodali pa so, da ne morejo ne morejo izključiti, da bodo pod drobnogled vzeli tudi energetske projekte v Sloveniji.

Švicarji naj bi preiskovali denarne tokove, ki naj bi se iz podjetij iz koncerna Alstom "prelivali" na nekdanje švicarsko podjetje Alstom Prom in druge račune v Švici. Na ta način naj bi Alstom plačeval tudi svetovalce, ki naj bi mu domnevno pomagali pri pridobitvi poslov.

In kot še izpostavlja časnik, je ključno, koga so Francozi pred in med razpisnim postopkom najeli za svetovalca, česar pa Alstom Dnevniku ni želel razkiriti.

Je svetoval še kdo poleg KPMG-ja?
Z Alstomovega sedeža v Parizu so Dnevniku odgovorili le, da so s TEŠ-em v dlje časa trajajočem pogodbenem odnosu in da dodatnih komentarjev ne dajejo, pri tem pa niso zanikali, da so pri poslu s Šoštanjem poleg KPMG-ja najeli še druge svetovalce.

Po podatkih Agencije za javnopravne evidence in storitve je nemška družba Alstom Power System v Ljubljani odprla podružnico. V sodni register je bila vpisana v torek, njen direktor pa je Jerome Charles Antoine Poupon.