Alstom bo dobavil opermo za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Foto: MMC RTV SLO
Alstom bo dobavil opermo za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Foto: MMC RTV SLO

Aretacije v Alstomu, ki TEŠ-u dobavlja opremo za šesti blok, niso povezane s šoštanjsko termoelektrarno, je zatrdil direktor TEŠ-a Uroš Rotnik.

Rotnik je ob tem zanikal, da se v TEŠ-u pojavlja korupcija, poročajo spletne Finance.

Kot smo poročali, so trije vodilni iz podjetja Alstom pod drobnogledom preiskovalcev zaradi suma korupcije, podkupovanja, pranja denarja in nepravilnosti pri poslovanju. Gre za podjetje vodilne britanske družbe iz skupine Alstom, ki je že več kot tri leta vpletena še v preiskavo zaradi suma podkupovanja v Švici.

Lahovnik zaskrbljen
Novico je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik novico označil kot skrb vzbujajočo. Poudaril je, da bo to lahko podlaga za dodaten skrben pregled posla, še posebej, ker se preiskava nanaša na zadnja tri leta, ko so potekala pogajanja o dobavi opreme za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Po njegovem mnenju je treba tudi pridobiti informacije, ali se preiskava nanaša na posle v Sloveniji.

Lahovnik bi pričakoval vključitev slovenskih organov pregona
Če se bo izkazalo, da se preiskava nanaša tudi na posle v Sloveniji, potem Lahovnik pričakuje, da se bodo v njo vključili tudi slovenski organi pregona. Lahovnik je presodil, da je, kljub obstoječi protikorupcijski klavzuli "sum korupcije v Sloveniji lahko podlaga za razveljavitev pogodbe".

Več Lahovnik v pogovoru za časopis Dnevnik ni želel povedati, češ da ima premalo informacij. Je pa vseeno poudaril, da se mu skrb vzbujajoče zdi to, da je Alstom uporabljal koruptivne prijeme na določenih trgih.

Pridržano samo vodstvo Alstoma
Tuje tiskovne agencije so poročale, da je britanski urad za obravnavo večjih prevar SFO v sredo pridržal tri vodilne britanskega Alstoma. Gre za direktorja Stephena Burgina, finančnega direktorja Roberta Purcella in vodjo pravne službe Altana Clidwyn-Daviesa.

Poleg pridržanja omenjenih, ki so jih brez obtožnic že spustili na prostost, so preiskali tudi dve podružnici v osrednji Angliji. Več kot 150 policistov in predstavnikov SFO-ja pa je preiskalo devet lokacij, tako poslovnih kot zasebnih.

Podkupnine, za katere sumijo omenjene, so bile po oceni SFO namenjene pridobivanju poslov v tujini. Ravno zaradi tega že več kot tri leta preiskavo vodijo švicarski organi pregona, ki so v preteklih letih že preiskali podružnice v Švici in Franciji, so še poročale tuje agencije.