378 delavcev bo brez zaposlitve ostalo v vsakem primeru. Foto: MMC RTV SLO
378 delavcev bo brez zaposlitve ostalo v vsakem primeru. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić
Darja Radić se je srečala s predsednikom uprave slovenjegraškega podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Odločitev o stečaju Preventa Globala preložena

Z ministrstva za gospodarstvo so sporočili, da je Krajnc Radićevi med drugim orisal tudi možnosti za rešitev nastalega položaja, med katerimi je omenil tudi dogovarjanje z morebitnim strateškim partnerjem. Dogovorila sta se, da bo Kranjc posredoval variantne predloge za rešitev položaja v podjetju, na osnovi tega pa bo ministrstvo z drugimi pristojnimi resorji poskusilo najti mogoče zakonite rešitve.

Uprava državi predlaga odlog plačila prispevkov
Potem ko je Prevent Global v četrtek razglasil plačilno nesposobnost, so iz podjetja sporočili, da uprava še vedno išče možnosti za rešitev podjetja in da potrebuje še nekaj časa. Vodstvo družbe pri tem računa tudi na sodelovanje države pri premostitvi težav. Krajnc je pojasnil, da družba državi predlaga od eno- do dveletni odlog plačila prispevkov za šest mesecev, o čemer naj bi bilo odločeno v nekaj dneh.

Predsednik uprave je obljubil izplačilo plač za junij do konca tega tedna, sindikata pa sta v nasprotnem primeru za ponedeljek napovedala stavko.

Prevent potrebuje šest milijonov evrov
Prevent Global potrebuje okoli šest milijonov evrov za prihodnjih šest mesecev. Možnosti pridobitve sredstev uprava išče v dogovarjanju z državo in v obremenitvi premoženja podjetja Prevent v Braziliji, ki še ni pod hipoteko. Družba je zdaj vezana le na enega kupca avtomobilskih sedežnih prevlek za nemški Volkswagen, na nemško družbo Prevent DEV.

V upravi Preventa Globala pravijo, da obstajajo možnosti za nadaljevanje proizvodnje, je pa stečaj, kot je pojasnil Krajnc, "opcija vsak trenutek". Uprava je namreč v času 30-dnevnega roka od razglasitve insolventnosti še vedno zavezana k temu, da se mora odzvati, če presodi, da ni več kot 50-odstotne možnosti za uspeh programa.

Ob morebitnem stečaju družbe je ogroženih okoli 1.650 delovnih mest v Sloveniji in okoli 1.110 v tujini. Družba je že v sanacijskem programu predvidela, da bo letos v Sloveniji odpustila 378 zaposlenih, ki naj bi jih odpovedi pogodb o zaposlitvi čakale prav v teh dneh.

Promet Preventa Globala je leta 2004 znašal skoraj pol milijarde evrov, leta 2008 145 milijonov, lani pa le še 45 milijonov evrov. Celotni kratkoročni finančni dolg družbe letos znaša 42,5 milijona evrov.

Sindikat čaka pojasnila vodstva
Delavci, ki imajo dovolj čakanja na plače in ugibanj o prihodnosti družbe, so v petek spontano ustavili delo v proizvodnji družbe Prevent avtomobilski deli v Slovenj Gradcu in zahtevali pojasnila vodstva. Ko so jih dobili, so delo nadaljevali, vendar pa je sindikat vodstvu rok za dokončne informacije dal do danes.

Okoli 1.100 zaposlenih v podjetju Prevent avtomobilski deli še ni prejelo plač za junij, prav tako jih še ni prejelo 160 zaposlenih v krovni družbi Prevent Global. V preostalih Preventovih družbah v Sloveniji plače izplačujejo redno.

Odločitev o stečaju Preventa Globala preložena