Plačilna nesposobnost Preventa Globala - črn dan za Koroško. Foto: MMC RTV SLO
Plačilna nesposobnost Preventa Globala - črn dan za Koroško. Foto: MMC RTV SLO
Prevent Global je insolventen

Kot je po seji nadzornega sveta povedal prvi mož podjetja Renato Krajnc, obstaja več kot 50 odstotkov možnosti za uspešno prestrukturiranje družbe. Zato bodo najpozneje v mesecu dni pripravili ustrezen program.

"Osnova za tako oceno je v dogovorih s strateškim partnerjem o poslovnem sodelovanju, čeprav najverjetneje ni možnosti za kapitalska povezovanja. Ne nazadnje v družbi pripravljamo tudi ponudbo za začetek poslov, ki so zunaj avtomobilske branže," je pojasnil Kranjc.

Uprava se že dogovarja za financiranje prehodnega obdobja
Uprava bo v najkrajšem mogočem času skušala najti vire za financiranje prehodnega obdobja, saj v nasprotnem realizacija programa ne bo mogoča, je še poudaril Kranjc. Po njegovih besedah se o takem financiranju že dogovarjajo. "Pričakujemo, da bo to mogoče realizirati v roku 10 dni. S tem je povezano tudi izplačilo plač zaposlenim," je še izpostavil.

Delo bo potekalo nemoteno
Poslovanje družb iz skupine bo v nadaljnjem obdobju nemoteno, pri čemer bo pri poslovanju Preventa Globala in Preventa avtomobilski deli treba upoštevati določila zakona o finančnem poslovanju, so še sporočili iz družbe.

Brez dela že ostalo 378 od okoli 2.000 zaposlenih
Uprava s Krajncem na čelu je sicer že pred časom napovedala, da bo do 23. julija znano, ali jim bo uspelo pridobiti strateškega partnerja, sicer bodo morali objaviti stečaj. O prihodnosti podjetja so tako danes razpravljali člani nadzornega sveta in razglasili insolventnost.

V začetku tedna je iz Preventa Globala in Preventa avtomobilski deli prišla novica, da bodo delavci tudi junijske plače dobili z zamikom. Del zaposlenih naj bi te na račun dobilo okoli 27. julija, ko naj bi nemški partner Prevent DEV poravnal svoje obveznosti.

Zamude pri izplačilu plač so bili delavci deležni tudi pretekli mesec, ko so zagrozili tudi s stavko. Upravi je nato s pomočjo posojila, ki ga je zagotovila ena izmed hčerinskih družb Prevent Globala, plače uspelo zagotoviti. V skupini so sicer že odpustili 378 od okoli 2.000 delavcev.

Prevent Global je insolventen