Majcen je delavcem na zborih delavcev zagotovil, da bodo do 18. novembra dobili plače za oktober, kljub temu pa ostaja napovedana stavka za 19. november, če delavci plač ne bi dobili. Prav tako med stavkovne zahteve spada tudi zahteva za plačilo neplačanih, a dogovorjenih prispevkov za drugi pokojninski steber. Foto: MMC RTV SLO
Majcen je delavcem na zborih delavcev zagotovil, da bodo do 18. novembra dobili plače za oktober, kljub temu pa ostaja napovedana stavka za 19. november, če delavci plač ne bi dobili. Prav tako med stavkovne zahteve spada tudi zahteva za plačilo neplačanih, a dogovorjenih prispevkov za drugi pokojninski steber. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Majcen
Majcen je delavcem zagotovil, da bodo do 18. novembra dobili plače za oktober, kljub temu pa ostaja napovedana stavka za 19. november, če delavci plač ne bi dobili. Prav tako med stavkovne zahteve spada tudi zahteva za plačilo neplačanih, a dogovorjenih prispevkov za drugi pokojninski steber. Foto: MMC RTV SLO

Največji kupec Prevent DEV še zmeraj vztraja pri svoji zahtevi, da mora za nadaljnje sodelovanje z mesta predsednika uprave oditi Ivan Majcen. Ker tega po mesecu dni v koroški družbi še niso uresničili, je nemški partner že začel uresničevati napoved, da bo proizvodnjo preselil. Uprava medtem išče načine, kako posle speljati mimo Preventa DEV-a, poroča Radio Slovenija.

Ob vsem tem delavce avtomobilskega dela najbolj skrbi dejstvo, da na račune 14. v mesecu niso prejeli plač. Uprava je še pred kratkim obljubljala, da plače bodo. Zdaj naj bi bilo o plačilu več znano do konca tedna. Če jih ne bo do 18. novembra, sindikat napoveduje stavko.

Spor med lastniki družbe
Poslovanje Preventa Globala je trenutno povsem odvisno od poslovnega sodelovanja z nemškim Preventom DEV-om, ki je v lasti drugega največjega lastnika Preventa Globala, Nijaza Hastorja (45-odstotni delež). Nemška družba je namreč posredni kupec večine avtomobilskih sedežnih prevlek, ki jih sešijejo v Sloveniji.

Hastor že nekaj časa z največjim lastnikom Jankom Zakeršnikom (52-odstotni delež) ne najde skupnega jezika o prihodnosti Preventa Globala. Koncern se predvsem zaradi dolgov iz preteklosti, ki znašajo okoli 60 milijonov evrov, približuje točki plačilne nesposobnosti.

Zamero povzročilo iskanje novega partnerja
Uprava Preventa Globala na čelu z Majcnom je, da bi izboljšala poslovni položaj družbe in zagotovila delo za v prihodnje, že začela iskati strateškega partnerja in naj bi ga tudi našla, čeprav podrobnosti javnosti še ni razkrila. S tem so si nakopali zamero pri nemškem kupcu, zato ta upravi ne zaupa več in jo je v zadnjih treh tednih večkrat pozval k odstopu.

V petek je uprava Preventa Globala sporočila, da ne bo ponudila odstopa, ker se ne glede na vsebinske razloge ne strinja z nesprejemljivim načinom komuniciranja podjetja Prevent DEV, ki vsebuje grožnje in izvajanje pritiska prek sindikalnih predstavnikov ter medijev. Hkrati je napovedala, da bo več znanega v tem tednu.

Delavci se bojijo za delovna mesta
V sindikatu se bojijo, da bo Prevent DEV začel uresničevati napovedi o selitvi proizvodnje v Bosno in Hercegovino in Romunijo, kar bi posledično pomenilo izgubo dela za delavce v Sloveniji. Poleg tega so bila po podatkih predsednika podjetniškega sindikata Vlada Zormana pretekli teden že odpovedana nekatera naročila, zato jih skrbi, da bo nekaj deset delavcev moralo ta teden na čakanje.