Predsednik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman je dejal, da se glede na trenutno situacijo v družbi podpisu dogovora o postopnem dvigu minimalne plače ni bilo mogoče izogniti. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman je dejal, da se glede na trenutno situacijo v družbi podpisu dogovora o postopnem dvigu minimalne plače ni bilo mogoče izogniti. Foto: MMC RTV SLO
V Preventu le dobili plače za marec

Od 1. marca do konca letošnjega leta bo plača znašala 654,69 evra bruto, nato pa bodo znova preučili možnost za dvig na zakonsko določeno raven. Delodajalec se je zavezal tudi, da v času veljavnosti dogovora iz poslovnega razloga ne bo odpustil več kot 350 do 400 delavcev, kar je bilo načrtovano že v preteklosti. Zavezal se je tudi, da ne bo zamujal pri izplačilih plač in da bo v celoti poravnal vse prispevke, tudi dogovorjena sredstva za drugi pokojninski sreber, ter da ne bo izplačeval nagrad organom vodenja in nadzora, zagotovil pa bo tudi izplačilo regresa za letni dopust v enem ali največ dveh obrokih najpozneje do 30. junija letos.

Predsednik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman je dejal, da se glede na trenutno situacijo v družbi podpisu dogovora o postopnem dvigu minimalne plače ni bilo mogoče izogniti, obenem pa priznava, da se s takšnim dogovorom v določenem obsegu rušijo plačna razmerja v obeh družbah.

Koliko delavcev bo po novem prejemalo minimalno plačo, še ni znano
Direktor Preventa avtomobilski deli in član uprave Prevent Globala Matjaž Hudopisk je bil tisti, ki je delavcem predstavil argumente za postopen dvig minimalne plače. Za takojšen prehod na zakonsko določeno minimalno plačo po njegovih besedah ni možnosti, saj bi to v Preventu avtomobilski deli predstavljalo povečanje mase plač za 45.000 evrov mesečno. Ob takojšnjem dvigu plače bi minimalno plačo prejemalo 655 delavcev, kar je 58 odstotkov vseh delavcev. Ker podjetje ne more hkrati dvigniti plač tudi preostalim zaposlenim, bi to zanje pomenilo veliko demotivacijo, je dejal Hudopisk.

Pred spremembo zakona je v Preventu avtomobilski deli minimalno plačo prejemalo 26 od 1.136 zaposlenih, v Preventu Mislinji pa trije od 81 zaposlenih. Koliko zaposlenih bo po novem prejemalo minimalno plačo, pa niso sporočili. Usoda delavcev Preventa Globala - govori se tudi o napotitvi na čakanje - pa naj bi bila znana popoldne.

V Preventu le dobili plače za marec