Primorje se je odločilo prodati družbo Rudic, s čimer sindikat ni najbolj zadovoljen. Foto: BoBo
Primorje se je odločilo prodati družbo Rudic, s čimer sindikat ni najbolj zadovoljen. Foto: BoBo

V Primorju pričakujejo, da bodo upniki pokazali razumevanje in zaradi skupnih poslovnih interesov podprli prizadevanja za izvedbo sanacije. "Le z uspešno sanacijo Primorja bo namreč mogoče ohraniti obstoj in razvoj številnih manjših podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so nujno potreben člen pri izvajanju velikih inženirskih projektov," so zapisali v družbi.

Uprava Primorja, ki jo vodi Marjana Novak, je sindikatom predstavila predlog izplačil zaostalih in tekočih plač zaposlenih v Primorju, a mu v koordinaciji sindikatov v Primorju ostro nasprotujejo, saj predvideva izplačilo le za zaposlene v Primorju, za delavce hčerinskih družb pa ne. Sindikalisti bodo zato do četrtka pripravili popravke in jih posredovali upravi.

"Ena izmed poglavitnih skrbi družbe Primorje je skrb za redno izplačevanje plač zaposlenim. Zaradi trenutnega položaja družbe prihaja do krajših zamikov," so poudarili v družbi.

"Ponovno na točki, ko za grehe plačuje delavec"
Obsojamo delodajalca, da neenakopravno obravnava vse družbe v skupini, pa je po sestanku koordinacije sindikatov povedal Damjan Volf iz obalne sindikalne organizacije KS 90. "Smo na mejni točki, ko se sindikat javno sprašuje, zakaj smo ponovno na tej točki, da vedno plačuje za grehe iz preteklosti delavec, ki je na robu preživetja," je dodal.

Koordinacija sindikatov je dolgo razpravljala tudi o prodaji trboveljske družbe Rudis, za katero v Primorju pravijo, da je ta pomemben del strategije sanacije Primorja, saj mu bo zagotovila nujno potrebna obratovalna sredstva. Vodstvo ajdovske družbe se je odločilo za prodajo Rudisa podjetju MSIN Naložbe.

"Ogorčeni smo nad tem, da je uprava tako hitro obupala in začela prodajo zlatnine in srebrnine Primorja, ki se je dolgo ustvarjala in ki je last vseh. Zato pozivamo upravo, da je bila to zadnja prodaja kakšne izmed družb in naj raje pripravi druge ukrepe za boljše poslovanje," je še povedal Volf.