Foto: BoBo
Foto: BoBo

Priprave na iznos gorivnih elementov iz reaktorske posode so končane, trenutno pa v Nuklearni elektrarni Krško poteka odstranjevanje gorivnih elementov, ki tvorijo sredico reaktorja. V naslednjih dneh bo tako vseh 121 gorivnih elementov prestavljenih v bazen za izrabljeno gorivo, so v torek prek svoje spletne strani sporočili iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK).

S tem bodo v zadrževalnem hramu predvidoma konec tedna vzpostavljene razmere za natančne preglede manjšega cevovoda priključnega sistema reaktorja, za potrebne analize in zamenjavo, so navedli.

Sorodna novica Ustavitev NEK-a naj za zdaj ne bi vplivala na cene elektrike

V sodelovanju z domačimi in mednarodnimi inštitucijami ter podjetji so sprejeli konservativno odločitev, da zamenjajo dela cevovoda na obeh linijah sistema. "Popravilo bo izvedlo podjetje Westinghouse, ki je originalni dobavitelj opreme. Njegova podpora bo domača industrija. Sodelovalo bo okvirno 100 izvajalcev del, ki bodo najprej opravili potrebna usposabljanja," so navedli.

Vsa dela bodo poleg Uprave RS za jedrsko varnost spremljale tudi pooblaščene organizacije. Potreben material, torej cevovode in reducirne elemente, ki izpolnjuje zahtevane standarde za vgradnjo v primarni krog elektrarne, v NEK-u pričakujejo v naslednjih dneh. Kot so še sporočili, so si zadali cilj, da vsa dela opravijo strokovno in kakovostno v približno mesecu dni. Ponovno priključitev elektrarne v omrežje načrtujejo sredi novembra.