Kupec bo z nakupom Droge Kolinske postal ena največjih prehrambnih skupin v jugovzhodni Evropi s prihodki od prodaje v višini 650 milijonov evrov, 4.300 zaposlenimi in enim izmed najmočnejših portfeljev izdelkov široke potrošnje v regiji. Foto: MMC RTV SLO
Kupec bo z nakupom Droge Kolinske postal ena največjih prehrambnih skupin v jugovzhodni Evropi s prihodki od prodaje v višini 650 milijonov evrov, 4.300 zaposlenimi in enim izmed najmočnejših portfeljev izdelkov široke potrošnje v regiji. Foto: MMC RTV SLO
Prodaja
Neto kupnina znaša 236 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz
Potem ko je Istrabenz zaradi finančno-gospdarske krize in želje nekdanjega prvega moža družbe Igorja Bavčarja po managerskem prevzemu podjetja v težave, se je nova uprava odločila, da bo Drogo Kolinsko odprodala. Foto: MMC RTV SLO
Hrvati kupili Kolinsko

Ponudbe za nakup Droge Kolinske so posredovali različni ponudniki, Istrabenz, ki je sicer do marca v postopku prisilne poravnave, pa se je odločil, da 95 odstotkov, ki jih ima v družbi, proda kot celovito in sklenjeno enoto.

Kupnina bo pomagala pri reševanju Istrabenza
Kot najugodnejši ponudnik se je po njihovih besedah izkazala družba Atlantic Grupa. Dogovorjena vrednost Droge Kolinske znaša 382 milijonov evrov, prejeta kupnina pa bo zmanjšana za neto finančni dolg Droge Kolinske na dan končanja posla. Prodaja bo predvidoma končana do konca leta, kupnina bo izplačana v gotovini.

Preberite tudi mnenje Igorja Bavčarja: "Drogo Kolinsko so prodali zaradi obračunavanj z mano"

"Kupnina bo bistveno pripomogla k razdolževanju holdinške družbe Istrabenz in obenem zagotovila boljše pogoje za nadaljnjo finančno prestrukturiranje holdinga," je dejal predsednik uprave Istrabenza Tomaž Berločnik. Po njegovih besedah posel predstavlja mejnik in nove poslovne priložnosti za Drogo Kolinsko, ki je prodana strateškemu lastniku in bo tvorila največjo prehransko skupino v regiji.

Predsednik uprave Atlantic Grupa Emil Tedeschi je zagotovil, da ne bodo prodali nobene od petih ključnih dejavnosti Droge Kolinske. Dejal je, da bo Droga Kolinska ohranila ime, proizvodnjo kave, vode, brezalkoholnih pijač, sladkih in slanih prigrizkov ter otroške hrane. Proizvodnje ne nameravajo seliti iz Slovenije, bodo pa razvijali zmogljivosti v Srbiji, BiH-u in Makedoniji. Znova nameravajo oživiti tudi nekatere izdelke Droge Kolinske, ki so v preteklosti že bili uspešni. Tedeschi je še dejal, da bodo proizvodne zmogljivosti v Izoli, Rogaški Slatini in Mirni ostale polno zasedene, načrtujejo pa še investicijo v obrat otroške hrane v Mirni.

Za stroko prodaja ni presenečenje
"Za nas, ki sledimo dogajanju v branži, to ni presenečenje," je o prodaji dejal Aleš Kuhar, agrarni ekonomist z Biotehniške fakultete v Ljubljani, in dodal, da je Istrabenz Drogo Kolinsko integriral, da bi s prodajo iztržili čim več.

Droga Kolinska, ki sicer deluje v več branžah, večjega vpliva na kmetijstvo nima, to, da je bila prodana hrvaškemu kupcu, pa po Kuharjevem mnenju "ima neko vsebino", tudi za narodno gospodarstvo. "Če pustimo ob strani, da bodo lastniki tujci - to je po mojem nepotrebno, saj če se sedanji lastnik ne bi tako zapletal v poslovne operacije, prodaje ne bi bilo treba izvesti -, ne vidim neke negativne zgodbe zadaj, razen pač menjave lastništva," je dejal Kuhar.

Nov lastnik ima pogumne načrte
Tudi v Atlantic Grupi zagotavljajo, da imajo resni namen zagotoviti nadaljnji razvoj Droge Kolinske kot celote. "Z razpoznavnimi blagovnimi znamkami, kot so Cedevita, Argeta, Barcaffe/Grand Kafa, Cockta, Smoki in Multipower se bomo postavili ob bok globalnim vodilnim ponudnikom, kot so Wrigley, Ferrero, Hipp in Johnson & Johnson," je povedal predsednik in glavni izvršni direktor Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Kolinska in Droga združeni na pobudo Istrabenza
Droga Kolinska je sicer nastala leta 2005, ko sta se združili družbi Droga in Kolinska. Pobudnik združitve je bila družba Istrabenz, ki je imela pomembne lastniške deleže v obeh družbah, kasneje pa je z menjavo delnic in nastankom družbe Droga Kolinska postala njen več kot polovični lastnik. Istrabenz je leta 2007 dal prevzemno ponudbo za Drogo Kolinsko, za katero je takrat ponudil 16 evrov, kar je bilo po mnenju analitikov mnogo premalo, saj naj bi bila družba vredna vsaj še enkrat več.

Že 2008 odprodaja nekaterih znamk
Droga Kolinska in Istrabenz sta nato prevzela številna podjetja iz območja nekdanje Jugoslavije in tako je družba postala eden večjih proizvajalcev prehrane v regiji, zaradi preobilice različnih blagovnih znamk pa so se pred dvema letoma odločili za odprodajo nekaterih, med drugimi tudi znanega čokolešnika in viki kreme. Droga Kolinska pa se je usmerila predvsem v proizvodnjo pijač, kave, paštete in slanih ter sladkih prigrizkov.

V portfelju izdelkov, ki jih ima Droga Kolinska so tako kave Barcaffe, Grand Kafa, pijače Cockta, Jupi, Donat MG, vode Tiha, Tempel, Karađorđe, slani prigrizki Smoki in Prima ter čokoladice in sladkarije Soka Štark.

Hrvati kupili Kolinsko