Družba 3Lan je Delu že pred časom plačala soraj milijon evrov predujema. Za 80 odstotkov Večera naj bi sicer odštevi malo manj kot 9,3 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Družba 3Lan je Delu že pred časom plačala soraj milijon evrov predujema. Za 80 odstotkov Večera naj bi sicer odštevi malo manj kot 9,3 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Čeh in Raščan bosta ministrico za kulturo verjetno tudi kazensko ovadila in odškodninsko tožila, sta napovedala za časnik Finance. Ministrstvo za kulturo, ki mora po določilih zakona o medijih dati soglasje za Delovo prodajo Večer murskosoboški družbi 3Lan, bi moralo namreč do srede izdati (ali ne izdati) soglasje, vendar je roke po zakonu o upravnem postopku zamudilo.

Z ministrstva za kulturo so sporočili: "Veljavni zakon o medijih ne omogoča pregleda okoliščin lastniških pravnih poslov. Po ponovnem pozivu družbe 3Lan in Dela revij v sodelovanju z drugimi organi (ministrstvo za gospodarstvo, državno pravobranilstvo) proučujemo nekatere postopke, ki so s tem poslom, torej s prodajo Večera, neločljivo povezani in lahko vplivajo na odločitev." Za kakšne postopke gre, ni povsem jasno.

Čeh: Ukrepal bom z vsemi pravnimi sredstvi
Čeh potrjuje, da bo zato proti ministrstvu ukrepal z vsemi pravnimi sredstvi, takoj ko bo proučil odgovor. V sredo ga še ni dobil. "Če drži, kar pravite, je ministrica presegla svoja pooblastila. Po zakonu o medijih nima kaj presojati - lahko le izda soglasje ali pa ne," pravi Čeh. Podobno je povedal tudi Raščan.

Ministrstvo za kulturo naj bi se po mesecih odločanja sklicevalo na to, da urad za varstvo konkurence (UVK) ni presojal koncentracije med Večerom, 3Lanom in Raščanovim Delom Revijah, ki je s Čehom podpisal partnersko pogodbo o sodelovanju, še poročajo Finance, Čeh pa je ob tem prepričan, da ministrstvo teh pristojnosti nima.

Ministrica Širca ne ve, koliko časa bodo postopki še trajali, na vprašanje, ali se boji pravnih postopkov, ki jih napovedujeta Čeh in Raščan, pa Širca za Finance pravi: "Vedno se je treba bati vseh postopkov, ki jih pričakuješ, in tistih, ki jih načrtuješ. Vi bi to morali vedeti."

Si je Bohnec premislil?
Zadnje tedne se širijo tudi neuradne informacije, da je družba Intera Franca Bohneca odstopila od dogovora, da Čehu financira 9,25-milijonski nakup Večera. "Če bo izpolnil pogoje iz pogodbe, potem smo še zraven," pravi Bohnec. O tem, kakšni so pogoji, noče govoriti, zanimala pa naj bi ga predvsem Večerova nepremičnina v središču Ljubljane, kjer je ljubljansko dopisništvo, poročajo Finance. Čeh pravi, da nič ne ve o tem, da bi si Bohnec premislil.