Vodilni Dela meni, da je prodaja dobra za konkurenco in razvoj obeh časopisov. Foto: MMC RTV SLO
Vodilni Dela meni, da je prodaja dobra za konkurenco in razvoj obeh časopisov. Foto: MMC RTV SLO
3Lan lahko kupi Večer

Izdajo soglasja Delu za prodajo Večera družbi 3Lan je potrdil tudi v. d. direktorja urada Damjan Matičič, ki je pojasnil, da je urad v postopku izdaje soglasja na podlagi dokumentacije, ki jo je pridobil od podjetij, udeleženih v transakciji, odločil glede prodaje Večera.

Tudi predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je potrdil prejem soglasja varuha konkurence za prodajo Večera. Odločitev urada je po Giacomellijevih besedah pomembno sporočilo, da je Delo postopek prodaje izpeljalo v celoti skladno z odločbo urada, ki je Delu tudi naložil odprodajo Večera.

Brez Večera in z manj dolgov
Kot je dejal Giacomelli, pomeni prodaja Večera hudo obremenitev za Delo, ki upa, da se bo s koncem postopka lahko razbremenilo zelo pomembnega kratkoročnega tveganja in posledično tudi zmanjšalo 17 milijonov evrov dolgov. Od tega največ, 10 milijonov, dolguje NLB-ju.

S prodajo Večera pa bo omenjeni dolg Delo v celoti vrnilo, saj je posojilo pri tej banki zavarovano z delnicami Večera. Kupnina za 79,24 odstotka Večera znaša 9,3 milijona evrov.

Na potezi je Širčino ministrstvo
Giacomelli je spomnil, da je zdaj treba počakati še na odločitev ministrstva za kulturo, ki mora izdati soglasje 3Lanu. Prvi mož Dela si želi odločitev ministrstva čim prej. "Za Delo to na ravni stroškov investiranja pomeni pol milijona evrov letno," je pojasnil.

Kot pravi Giacomelli, je pomembno, da se prodaja Večera izpelje, da bosta tako Delo kot Večer lahko neovirano nadaljevala svoje poslovanje in da bo vzpostavljena večja konkurenca na trgu.

Dejal je še, da razume pomislekov novinarjev in drugih zaposlenih na Večeru, ki imajo do prodaje družbi 3Lan številne pomisleke. "O tem sem se z njimi tudi sam večkrat pogovarjal. Njihova vprašanja morajo biti odgovorjena in prepričan sem, da bo prišel čas, ko bo kupec lahko dejansko vstopil v svojo vlogo in pričakujem, da bo nastopil kot odgovoren lastnik in pojasnil svoje dolgoročne namene," je še dejal Giacomelli.

DNS ministrstvo poziva, naj ne prodaje ne dovoli
Društvo novinarjev Slovenije je sicer ministrstvo za kulturo pozvalo, naj ne izda dovoljenja za prodajo Večera. V DNS-ju opozarjajo, da je kupec družbe Večer "netransparenten in da lastniki podjetja z njegovo finančno majhnostjo in skrivaštvom svojih namenov priznavajo, da izvajajo posel za tretjo osebo". Ob tem še pravijo, da "potek dogodkov in nekatere javne informacije nakazujejo, da so v ta dejanja lahko vpleteni tudi nekateri donedavni predstavniki oblasti".

3Lan lahko kupi Večer