Foto: BoBo
Foto: BoBo

Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars) je v dobrih dveh mesecih prodala 748.800 e-vinjet, od tega 91 odstotkov letnih.

Od uvedbe novega sistema so preverili že več kot 100.000 vozil, pri čemer so zaznali dobrih pet tisoč kršitev. Potrdili so jih v 1356 primerih, več tisoč jih še preverjajo. Med kršitelji so po njihovem pojasnilu tako domači kot tuji uporabniki.

Sistem e-cestninjenja preverja registrske tablice vozil. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Sistem e-cestninjenja preverja registrske tablice vozil. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Sistem shrani le podatke kršiteljev

Nadzor temelji na prepoznavanju registrskih tablic s štirimi vrstami nadzornih kamer: kamer na portalih in drogovih, prenosnih naprav oz. mobilnih naprav v vozilih Darsovih cestninskih nadzornikov, z ročnimi tablicami pa bodo cestninski nadzorniki na počivališčih preverjali parkirana vozila.

Ko se pri nadzoru izkaže, da ima vozilo veljavno vinjeto, sistem podatek o skenirani registrski tablici izbriše, ob kršitvah pa sistem podatek shrani, so pojasnili na Darsu.

Dars: Kupujte na uradni spletni strani

Sistem prodaje e-vinjet deluje brez težav, tako v okviru spletne prodaje kot tudi na drugih prodajnih mestih, so še poudarili. Delež prodaje na spletu se giblje okrog četrtine.

Ob tem pri upravljavcu avtocest in hitrih cest opozarjajo, da je edina uradna spletna trgovina za prodajo e-vinjet njihova, ki se nahaja na https://evinjeta.dars.si. Kot so dodali, pri morebitnih težavah in dodatnih stroških, ki jih bodo imeli uporabniki pri nakupu e-vinjet na neuradnih spletnih straneh, na katerih kupcu poleg uradne cene e-vinjete lahko zaračunajo še provizijo, Dars nima možnosti posredovati. Dars z nobenim od tovrstnih posrednikov poslovno oz. pogodbeno ne sodeluje, so poudarili.

Nič več vezave na koledarsko leto

Nič več praskanja z vetrobranskega stekla. Foto: BoBo
Nič več praskanja z vetrobranskega stekla. Foto: BoBo

E-vinjete enako kot doslej omogočajo uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila je to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

Novost je, da letna elektronska vinjeta ni več vezana na koledarsko leto, ampak velja eno leto od izbranega datuma, ki ga vozniki določijo ob nakupu. Vezana je na registrsko številko vozila.
Novost elektronske vinjete je tudi ta, da bodo vozniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega deleža vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.