Predvidena trasa plinovoda Južni tok vključuje tudi Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Predvidena trasa plinovoda Južni tok vključuje tudi Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Študija celotne trase plinovoda Južni tok bo predstavljena avgusta, nato bo sledila registracija skupnega podjetja, ki bo izvajalo celoten projekt, je po srečanju s premierjem Pahorjem in ministrico za gospodarstvo Darjo Radić še pojasnil predsednik upravnega odbora Gazproma.

Miller je napovedal tudi predstavitveno konferenco, ki bo 25. maja v Bruslju, na njej pa bo Gazprom predstavil več podrobnosti, medtem ko bo o projektu mogoče celovito govoriti šele na konferenci, ki je predvidena za september v Amsterdamu.

Korist bodo imela tudi druga slovenska podjetja
Pahor je ob tem izpostavil pomen Južnega toka za Slovenijo in ponovil slovensko stališče, da podpira razpršitev virov in poti za dobavo plina na območje EU. Slovenija bo dejavno sodelovala pri podpori in pripravi projekta Južni tok ter konstruktivno delovala v okviru EU-ja. Miller pa je dodal, da bo podpisan tudi memorandum o sodelovanju med slovenskim podjetjem Comita in Gazpromom o postavitvi optičnih kablov vzdolž celotne dolžine plinovoda Južni tok ter napovedal, da bo projekt omogočil sodelovanje tudi drugim slovenskim podjetjem.

Slovenija je k Južnemu toku pristopila novembra 2009, med Pahorjevim obiskom v Moskvi. Gazprom je sporazume o sodelovanju pri projektu podpisal še z Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko, Grčijo, Hrvaško, Avstrijo, Makedonijo in Turčijo. Po plinovodu, ki bo ruski plin v Evropo prinesel mimo Ukrajine, naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Dokončno traso bo določila študija Gazproma
Potek in dokončno traso Južnega toka bo pokazala končna Gazpromova študija, v katero bodo vključene študije izvedljivosti o projektu čez posamezne države, ki so pristopile k plinovodu. Slovenska študija, ki jo je za Gazprom pripravil Geoplin plinovodi, je sicer pokazala, da je umestitev plinovoda čez Slovenijo mogoča in da Slovenija lahko predstavlja eno izmed tranzitnih držav. V študiji so tudi predvideli različne mogoče trase in zmogljivosti plinovoda.

Marca sta Miller in predsednik uprave družbe Geoplin plinovodi Marjan Eberlinc na Brdu pri Kranju podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija.