V investicijskem programu za TEŠ 6 je kot največje tveganje zapisana možnost, da za že dogovorjeno posojilo od države ne bi dobili poroštva. Foto: BoBo
V investicijskem programu za TEŠ 6 je kot največje tveganje zapisana možnost, da za že dogovorjeno posojilo od države ne bi dobili poroštva. Foto: BoBo
Odobrili investicijski program

V Šoštanju zdaj pričakujejo, da bo čim prej potrjeno državno poroštvo. Kot je na današnji novinarski konferenci po seji nadzornikov povedal direktor TEŠ-a Simon Tot, so dokument začeli pripravljati kmalu po novem letu, njegov namen pa je bil določiti končno vrednost projekta. Pri tem sta imela po njegovih besedah najpomembnejšo vlogo eskalacija in pogodba z Alstomom ter vključitev vseh elementov, ki do zdaj niso bili uvrščeni v investicijski program.

Prihranek 35 milijonov evrov?
"Bistveni element je bila eskalacija, ki je bila do zdaj glavna neznanka za določitev končne cene. Sprožili smo dodatna pogajanja o omejitvi formule za eskalacijo, rezultat teh pogajanj pa je aneks, s katerim se je 18,5 odstotka pogodbene cene fiksiralo in izvzelo iz obračuna eskalacije. Tik pred podpisom pa je tudi aneks k pogodbi, ki določa kapico na eskalacijo v višini 100 milijonov evrov," je dejal Tot in dodal, da bodo s tem prihranili najmanj 35 milijonov evrov.

V investicijskem programu je kot največje tveganje zapisana možnost, da za že dogovorjeno posojilo od države ne bi dobili poroštva. Prvi mož TEŠ-a kot skrajni rok pričakuje, da se bo to zgodilo do oktobra letos, pri čemer dodaja, da rezervnega scenarija za zdaj nimajo. Kot je dejal, je lastnik do zdaj redno izdajal vsa soglasja, zato tudi aktualne politične razmere ne bi smele vplivati na odločitve, ki so vezane na gospodarstvo in potekajo že od leta 2002.

Za milijardo evrov pogodb
Direktor projekta bloka šest Miran Žgajner je ob tem dodal, da imajo do danes v zvezi s projektom sklenjenih za milijardo evrov pogodb, trenutna realizacija pa se giblje okoli 400 milijonov evrov. "Zato lahko govorimo, da smo s projektom že zelo daleč v sami izvedbi," je dejal in dodal, da intenzivno potekajo gradbena dela na glavnem pogonskem objektu, medtem ko so izkopi v glavnem končani.

Prav tako se na različnih lokacijah po svetu izvaja izdelava opreme za glavni tehnološki objekt, ki ga bo dobavil Alstom, vse to pa poteka pod budnim očesom njihovih nadzornikov. Pripravlja se tudi oprema za hladilni sistem.

Poskusno obratovanje leta 2014?
Sicer pa bodo v TEŠ-u še letos pripravili šest večjih sklopov razpisov na evropski ravni. Med temi bodo razpisi za gradbena dela na preostalih objektih, za pripravo hladilne vode, transport premoga, obdelavo produktov ter za priključitev na elektroenergetsko omrežje. Za vse razpise bodo po Žgajnerjevih besedah lahko enakovredno kandidirali tudi domači dobavitelji.

Glede terminskega načrta je Žgajner opomnil, da so se gradbena dela že začela s petmesečno zamudo, zaradi težav pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. Kljub temu bodo omenjeno zamudo skušali s pospešenim delom in racionalizacijami nadomestiti ter tako doseči rok za poskusno obratovanje, ki je predviden za november 2014.

Odobrili investicijski program