Je 'rešitev' za SCT prisilna poravnava ali  stečaj še ni znano, najverjetneje pa bodo kratko potegnili delavci, saj naj bi jih polovica ostala brez zaposlitve. Foto: MMC RTV SLO
Je 'rešitev' za SCT prisilna poravnava ali stečaj še ni znano, najverjetneje pa bodo kratko potegnili delavci, saj naj bi jih polovica ostala brez zaposlitve. Foto: MMC RTV SLO

SCT-jeva hčerinska družba SCT Obrati iz Črnuč je na Okrožnem sodišču v Ljubljani vložila predlog za stečajni postopek. Predlog za stečaj pa naj bi v torek podala tudi družba SCT Gem.

V SCT Obratih je zaposlenih 245 delavcev, ki so od petka do imenovanja stečajnega upravitelja na kolektivnem dopustu. Družba je zadolžena za 13 milijonov evrov, od tega je skoraj polovica neporavnanih terjatev, dolg matične družbe SCT pa je višji od 200 milijonov evrov, je za TV Dnevnik poročala Alenka Pogačnik.

"Znašli smo se v kapitalski neustreznosti"
"Zaradi težav, v katerih se je znašla matična družba, in glede na položaj gradbeništva v Sloveniji smo se znašli v kapitalski neustreznosti," je razloge za stečaj pojasnil direktor družbe Milan Tomič, ki upa, da bo nekaj zaposlenih vseeno našlo delo pri projektih matične družbe SCT, kot sta, denimo, tunel Ljubno in Sarajevska obvoznica.

V torek naj bi predlog za stečaj podala še hčerinska družba SCT-ja, SCT Gem iz Mengša, kar pomeni, da naj bi se na cesti znašlo še 400 delavcev.

Koliko delavcev bo ostalo po prestrukturiranju?
Končna usoda SCT-ja še ni znana, jasno pa je, da bo del od 2.000 delavcev, kolikor jih je zaposlenih v skupini, delo izgubil.

Koliko delavcev bo imel SCT po finančnem prestrukturiranju, je odvisno predvsem od načina sanacije, a še pred morebitno prisilno poravnavo ali stečajem bo na cesti najverjetneje ostalo okoli 1.000 delavcev, ki imajo zaposlitve za določen čas.

Do denarja s previsokimi računi?
Kljub slabemu položaju SCT-ja pa naj bi nekatere njegove hčerinske družbe poslovale zelo dobro, kar naj bi bila, posledica načrtnega izčrpavanja krovnega podjetja SCT-ja, d. d., in sicer tako, da naj bi matičnemu podjetju za opravljene storitve izstavljala previsoke račune, je za Radio Slovenija poročal Uroš Kokošar, ki se sklicuje na neuradne vire blizu Ivana Zidarja.

Kot je znano, SCT zaradi suma, da naj bi se kapital iz krovne družbe pretakal v hčerinsko družbo SCT Investicije, družbo preiskuje tudi državno tožilstvo, hkrati pa naj bi to dajalo slutiti, da namerava Ivan Zidar do konca izčrpati SCT, d. d., in nadaljevati s hčerinskimi družbami, je še poročal Radio Slovenija.

Na ta scenarij naj bi napeljevala tudi postopek, ki so ga zaradi po njihovem mnenju prenizkih odpravnin pri iztisnitvi malih delničarjev sprožili v združenju. Menijo namreč, da so prejeli le tretjino zneska, ki bi jim moral pripasti.

Več kot prepolovljen prihodek SCT-ja
SCT je v velikih težavah, saj mu pri pridobivanju novih poslov, ki bi jih nujno potreboval, ne kaže dobro, hkrati pa ima za 170 milijonov evrov kratkoročnih terjatev. Poleg tega naj bi letos ustvaril za le 150 milijonov evrov prihodka, medtem ko je ta še pred dvema letoma znašal 500 milijonov evrov.