EU se je odločil narediti evropski bančni sistem bolj stabilen. Foto: EPA
EU se je odločil narediti evropski bančni sistem bolj stabilen. Foto: EPA

Evropska centralna banka (ECB) je danes objavila osnutek uredbe o nadomestilih za nadzor. Ta določa, kako bo ECB pokrival izdatke, povezane z opravljanjem nove vloge, ki jo bo imel od novembra naprej. Dokument vzpostavlja metodologijo za določitev skupnega zneska letnih nadomestil za nadzor, za izračun zneska, ki ga bo plačala vsaka nadzorovana banka ali bančna skupina, in za pobiranje letnih nadomestil za nadzor.

Natančen znesek bo sicer znan šele leta 2015, a je predhodna analiza pokazala, da naj bi se letno nadomestilo za neposredno nadzirane banke prihodnje leto gibalo od 150.000 do 15 milijonov evrov, pri čemer naj bi večina bank, med njimi predvidoma tudi NLB, NKBM in SID banka, plačevala od 700.000 do dva milijona evrov.

V Banki Slovenije so za STA pojasnili, da gre za zdaj še za zelo okvirne in splošne izračune, ki še ne upoštevajo vseh elementov, ki bodo vplivali na končni izračun stroškov. Okoli 75 odstotkov manjših, posredno nadziranih bank naj bi plačevalo od 2.000 do 7.000 evrov na leto, medtem ko naj bi bil večjim bankam v tej kategoriji izdan račun v znesku okrog 200.000 evrov. Izdatki ECB-ja, vezani na nadzor, naj bi v letu 2015 dosegli približno 260 milijonov evrov.